Mona Muscă a făcut poliÅ£ie politică – CAB i-a respins contestaÅ£ia

Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi contestaţia depusă de către deputata Mona Muscă, astfel încât verdictul de poliţie politică dat, în 19 septembrie 2006, de Colegiul CNSAS, este definitiv.

Nici Mona Muscă şi nici avocatul său, Valeriu Stoica, nu au fost prezenţi în instanţă.

„Nu înÅ£eleg această soluÅ£ie! Din respect pentru justiÅ£ie nu vraeu să merg mai departe cu acest comentariu, deÅŸi consider că această decizie nu este justă”, a declarat Valeriu Stoica, marÅ£i, pentru Realitatea Tv.

Referitor la falsul în acte care ar putea fi adus în discuţie din cauza declaraţiei date de Muscă la intrarea în Parlament , Stoica a susţinut că Muscă nu poate fi învinuită de fals în acte, decât dacă de acum înainte va mai semna o declaraţie potrivit căreia nu a făcut poliţie politică.

Valeriu Stoica nu crede că acest verdict final îi va afecta deputatei cariera politică: „Important e ce-a făcut din 1989 până astăzi. A fost doar un accident biografic. Mona Muscă are încă ceva de spus în politică. O va judeca electoratul!”, a spus liderul PLD despre colega sa de partid.

Afacerea Mona Muscă – turnător la Securitate a debutat în 8 august 2006, atunci când Lavinia Åžandru a lansat informaÅ£ia că dosarul colegei sale de Parlament se află pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Imediat, în presa scrisă au apărut date despre relaÅ£ia cu Securitatea a Monei Muscă. Potrivit acestora, actualul politician ar fi dat informări despre studenÅ£ii străini, sub numele de cod „Eva” sau „Dana”, în a 1970, pe vremea când era cadru didactic la Institutul de Lingvistică al Universităţii din TimiÅŸoara.

ÃŽn aceeaÅŸi săptămână, Mona Muscă a admis, mai întâi, că a furnizat date despre studenÅ£ii străini, însă nu Securităţii, ci conducerii instituÅ£iei la care lucra, după care, într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc, a făcut mărturisiri complete despre angajamentul pe care l-a semnat cu poliÅ£ia politică a statului comunist.”N-am ezitat să semnez un angajament cu Securitatea strict pe această problemă – siguranÅ£a studenÅ£ilor străini ÅŸi a statului român în raport cu ei. Acest lucru mi s-a părut normal fiindcă, atunci, orice persoană din România era obligată să dea informaÅ£ii despre studenÅ£ii străini. Era o obligaÅ£ie a tuturor”, explica deputatul (încă) liberal motivele ce au mânat-o în relaÅ£ia cu Securitatea. Mona Muscă accentua, în acea conferinţă de presă, ideea că informaÅ£iile pe care le furniza securiÅŸtilor nu constituie poliÅ£ie politică, după definiÅ£ia dată de aÅŸa-numita Lege „Ticu”.

Pe 19 septembrie, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS ajungeau la concluzia că relaÅ£ia Monei Muscă-Securitate se defineÅŸte ca „poliÅ£ie politică”. „Este o gravă eroare (decizia CNSAS, n.r). Voi face contestaÅ£ie ÅŸi voi merge în instanţă. Sunt uluită ce se poate întâmpla cuiva în România, ce se poate întâmpla atunci când partenerii sau adversarii politici vor să te elimine sau atunci când nu faci parte din niciun grup de interese. La ce foloseÅŸte nu ÅŸtiu”, au fost comentariile deputatei, imediat după aflarea verdictului. Muscă a venit la CNSAS cu hârtia de contestare a deciziei în 12 septembrie. „Cred că CNSAS va Å£ine cont de lege de data aceasta. Au fost demostraÅ£ii că nu putea fi dată decizia că am făcut poliÅ£ie politică”, a spus ea, cu acel prilej.

NewsIn

Adauga un comentariu

*