Meserii sortite pieirii

In Bacau se gasesc din ce in ce mai putin oameni care sa-ti repare o bricheta, sa-ti faca dubluri la chei, sa-ti stramteze o palarie sau sa-ti lungeasca un pantalon. Viitorul lor pare pecetluit.

Palarierii, blanarii, mesterii buni la toate par sa-si fi trait traiul. Vremurile in care fiecare om care avea ceva de reparat mergea la un astfel de mester au trecut. Mesterul bun la toate era pe atunci indispensabil in oras. Doi meseriasi ne-au atras atentia in mod deosebit, ei fiind singurii din Bacau care mai practica meseriile de tocilar sau de reparator de instrumente muzicale.

meserii.jpg „Nea Ticu tocilaru”, sub acest nume este cunoscut Constantin Anton, cel care are o tocilarie in Piata Centrala, de fapt singura din oras. „Am invatat tocilaria de la un tigan. M-am dus la el sa ascut niste cutite si m-am ingrozit cata mizerie era. L-am chemat la mine peste cateva luni si i-am aratat eu meserie. Asta se intampla prin 1982.

Eu eram de profesie mecanic de intretinere. Nu-i usor sa ascuti o foarfeca sau un cutit, sunt niste reguli si aici. La mine vine lumea cu tot felul de foarfeci, masini de barberit, tuns, cutite de tot felul. Spatiul unde lucrez este al meu. Primesc comenzi din toata Europa, nu radeti, cei care au plecat din tara nu m-au uitat si trimit la mine sa le ascut foarfecele de manichiura”, spune Nea Ticu „tocilaru”. Are doar 56 de ani. A avut trei sotii.

„Una e in Sicilia, cu mafiotii, alta canta la Milano, bate intr-un triungi de metal cu lingura la o jumatate de ora(!), cea de a treia face prostitutie tot in Italia”, isi deapana amintirile Nea Ticu, singurul tocilar din Bacau.

„Neamtul'” care repara acordeoane

Intr-o incapere mica, la parterul unui bloc de pe strada Dr. Aroneanu, se afla un atelier de reparat instrumente muzicale. „De ce n-aveti firma?”, il intrebam. „N-am firma, dar am… firma!”, spune Iani Doscocil, banateanul din Timisoara ajuns moldovean.

„Fac aceasa meserie din 1960. Am lucrat la Timisoara la fabrica de acordeoane, infiintata in 1955, dar care acum nu mai exista. Cum era nevoie de reparatori, ne-au calificat in aceasta meserie. Am venit apoi in Moldova, m-am stabilit in Bacau. Am o fata, dar n-a deprins aceasta meserie. Nu cred ca mai exista cineva care sa faca ce fac eu.

Spatiul acesta mi l-am cumparat de pe vremea comunistilor. Cei care au nevoie de mine stiu unde ma gasesc, chiar daca n-am firma la pravalie. Repar tot felul de instrumente muzicale, nu numai acordeoane. Din pacate, din ce in ce mai putine, pentru ca acum au aparut instrumentele electronice, e altceva”, spune Iani Doscocil, despre care, privindu-l si ascultandu-l, nici nu-i dai cei 70 de ani pe care spune ca ii are.

Meserii care vor disparea pana in 2010

Un studiu realizat de Ministerul Muncii releva ca piata muncii se va transforma dramatic in urma procesului de integrare in Uniunea Europeana. Analiza cuprinde informatii despre meseriile care vor disparea pana in 2010, precum si cele pentru care va exista un interes major.

Potrivit datelor prezentate, grupa ocupationala de tehnicieni si maistri a cunoscut reduceri de personal dramatice. Restructurarea economica a determinat si schimbari semnificative in tipul si continutul ocupatiilor.

Au aparut ocupatii noi, iar pe de alta parte, continutul multor altora a suferit modificari. Sobarii, dulgherii, manipulantii sau parchetarii sunt meseriasii pentru care viitorul nu va aduce lucruri prea bune. Acestea sunt meseriile care vor disparea cel mai repede de pe piata. In ultimii ani, la mare cautare sun designerii, managerii sau analistii programatori.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*