Textele de mai jos au fost scrise in urma cu aproximativ 130 de ani; ele par insa „extrase” din presa de azi, dovedind inca o data, daca mai era nevoie, ca romanii, vorba lui Emil Cioran, sunt din ce in ce mai elocvent ei insisi in tot ce fac. Suntem ce-am fost si asta ne ingrijoreaza, intarindu-ne credinta ca schimbarea la fata a Romaniei, dorita de noi toti, va dura multe decenii …
„Intr-o tara, unde deputati si jurnalisti, care au studiat atita, pe cat se poate invata in academiile din cinstitul oras al Mizilului, alaturi cu altii, care fara o preparare serioasa au vizitat academiile straine si s-au intors, ca sa realizeze idei noua de-o valoare „foarte relativa”, fara sa-si cunoasca tara si poporul, – nu se poate astepta de cat o cumplita superficialitate in toate cestiunile, o usurinta de care sufar toate partidele din Romania, care nu vad in stat decat mecanismul succesiunii la putere”.
„Orice canalie, care a deprins trei buchi frantuzesti la Paris, aspira de a se face aici in tara cel putin ministru”.
„Un popor … al carui prisos de inteligenta se consuma in lucrarea … cea mai usoara a mintii omenesti, in suduiri sau ridicare la cer a guvernantilor sai, nu poate fi numit un popor inteligent”.
„Sa ne ferim de indiferenta ca de raul cel mai mare, mai ales in chestiunile de instructiune si nationalitate, fiind ca nimic nu ucide un popor, decat indiferenta pentru institutiile sale”.
„O a doua cauza e concurenta fabricatului gata, adus din strainatate. Iasul insusi geme de straie si incaltaminte gata, aduse din Viena; fabricate rale, insa ieftine, ce se vand usor intr-o societate ca a noastra, lipsita de simtul economiei”.
„Dar alaturi cu boierirea tuturor se intinde din ce in ce mai mult saracirea tuturor …”
„Egalitatea n-a insemnat la noi prefacerea claselor de sus in clase muncitoare – cu o munca superioara, se intelege -, ci boierirea claselor de jos, infectarea acestora cu rusinea de munca si bolirea de deprinderea claselor vechi de-a castiga mult prin munca putina. Progeniturii meseriasilor romani, ce invatase doua buchi, i-a fost rusine de-a se mai ocupa cu meseriile parintilor, ci s-a prefacut toata in persoane ce fac politica inalta, pun toate tarile Europei la cale si aspira de-a deveni ministri, o glorie de ajuns la noi, unde mai nu e om indestul de marginit pentru a nu putea deveni deputat, sau ministru, sau ori si ce”.
„Reproducem din discursul d-lui Bratianu toate pasajele, care caracterizeaza vina cea mare a generatiilor trecute, care orbite de civilisatia straina, au crezut ca, introducand formele exterioare ale ei, i-a introdus totodata si cuprinsul. Acest cuprins nu se realizeaza decat prin munca”.
„Azi sant in Romania atatia amploaiati, incat ai putea sa impli cu ei doua generatiuni, nu una. Jumatate din acesti oameni, care zgirie la hirtie, ar putea sa zgirie brinza si sa cintareasca la masline, ori sa faca cisme sau haine”.
„Ci asa: toate puterile sufletesti ale generatiunii sint absorbite de lupte de partide, si la randul lor toate partidele nu sunt decit amploaiati; pe de o parte cei activi, pe de alta cei destituiti. Acestia se cearta pe tara cea de jaf”.
„Modul cum se cearta il numesc cu totii presa”.
„Sunt persoane – singulare sau colective – care-s inamici comuni tuturor partidelor si tuturor guvernelor, mai ales cind acele partide sunt personale si nu de principii”.
„… ce principiu, domnule, imi zicea un biet mitocan, robust si rosu la fata, – ce principiu si libertate … Nu vezi ca toti imbla dupa chiverniseala? … Vorba mare, caci e deviza tuturor partidelor …”
„Deci in tara saraca am voit sa introducem de-a gata toate formele civilizatiei apusene”.
Ovidiu GENARU