Dan Voiculescu, presedintele comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui a anuntat, miercuri, ca raportul a fost adoptat de membrii comisiei cu 8 voturi pentru si 4 abtineri. Membrii UDMR si PNL s-au abtinut de la vot. Voiculescu a declarat ca presedinetle a incalcat Constitutia si a comis fapte penale. Seful statului a abandonat rolul de mediator intre puterile statului.
Voiculescu a mai precizat ca faptele de natura penala identificate in urma audierilor desfasurate vor face obiectul unei anexe la Raport, care va fi trimisa Parchetului General.
Conform vicepresedintelui Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, Comisia a identificat 19 fapte grave prin care presedintele Basescu a incalcat Constitutia.
Etapele procesului de suspendare
Raportul comisiei de ancheta va fi depus la Birourile Permanente ale Parlamentului. Acestea vor trimite documentul la Curtea Constitutionala, care va da un aviz consultativ (potrivit articolului 146 din Constitutie) in decurs de 20 de zile.
Dupa primirea avizului Curtii Constitutionale, Birourile Permanente se reunesc din nou si stabilesc data la care raportul va fi supus dezbaterii celor doua camere ale Parlamentului.
Potrivit articolului 95 din Constitutie daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Ce au spus membrii comisiei?
Florin Iordache(PSD):
Traian Basescu a intervenit brutal in activitatile Parlamentului
Presedintele si-a arogat dreptul la initiativa legislativa
Presedintele a participat abuziv la sedintele de guvern
Presedintele a refuzat sa numeasca ministrii propusi de premier
Norica Nicolai(PNL):
Nu am fost de acord cu o serie de constatari a acestui raport si de aceea PNL s-a abtinut de la vot
Sunt si o serie de chestiuni care in opinia noastra sunt apreciate ca fiind fapte grave
Electoratul va avea ultimul cuvant in vederea demiterii presedintelui
Crin Antonescu(PNL):
Este regretabil ca PD nu si-a desemnat reprezentanti in cadrul comisiei
Comisia nu a fost constituita din adversarii politici ai presedintelui
Curtea Constitutionala a dovedit legalitatea Comisiei de ancheta
Exista puncte din raport asupra carora nu am fost de acord, de aceea ne-am abtinut de la vot
Membrii comisiei au dat dovada de obiectivitate in activitatea desfasurata
Nicolae Iorga(PRM):
Sunt mai multe motive: suspendarea abuziva de catre Traian Basescu a lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii, refuzul de a semna decretul de numire a ministrului de Externe si cererea privind demisiile sefilor SRI si SIE.
De doua luni Ministerul de Externe este fara ministru, in orice alta tara, presedintele si-ar fi dat o demisie de bun simt
Ministrul democrat al Integrarii, Anca Boagiu, ar putea fi urmarit penal
Membrii Comisiei au apreciat ca refuzul Ancai Boagiu de a se prezenta la audieri sau de a motiva neprezentarea la audieri este „nejustificat” si se incadreaza in prevederile art. 7 din Legea raspunderii ministeriale.
Refuzul nejustificat al membrilor Guvernului de a prezenta informarile si documentele cerute in cadrul activitatii de informare a Parlamentului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.