Casa natală din Scorniceşti a fostului dictator Nicolae Ceauşescu a fost deschisă, vineri, pentru public şi poate vizitată gratuit de oricine, transmite corespondentul ROMPRES.
La intrarea în Scorniceşti dinspre Slatina, o plăcuţă indicatoare, cu săgeata spre dreapta, arată că, la o distanţă de şase kilometri, se află casa natală a lui Nicolae Ceauşescu. Continuând drumul, potrivit săgeţii, pe strada principală, numită Bulevardul Muncii, singurul, de altfel, din oraş ce are dimensiunea unei străzi normale, dar denivelat serios din cauza frecventelor plombe asfaltice, ajungi fără dificultate la casa în care s-a născut Nicolae Ceauşescu.
Curtea nu mai e plină, ca până mai ieri, cu diverse buruieni crescute la întâmplare, poarta e deschisă, la fel şi uşa, iar câinele ciobănesc care, săptămâna trecută, descuraja orice persoană ar fi dorit să se apropie prea mult de gard, stă cuminte, legat lângă cuşcă.
Cum treci de poartă, un tânăr cu alură de bodygard te invită să vizitezi încăperile casei. Tânărul spune că are rol de ghid şi poate oferi informaţii despre istoria locului şi a locuinţei. Cunoaşte multe amânunte despre familia Ceauşescu, este un apropiat al lui Emil Bărbulescu, nepotului lui Nicolae Ceauşescu, şi a fost rugat de acesta să însoţească vizitatorii. El precizează că turiştilor că vizitarea locuinţei familiei Ceauşescu este gratuită şi se oferă să devină fotograf de ocazie pentru cei care vor să aibă o poză pe treptele, pridvorul sau în interiorul casei. Refuză să primească bani, dacă îi oferi şi se arată binevoitor cu vizitatorii.
Aflând despre scopul vizitei corespondentului ROMRPES îl cheamă pe Emil Bărbulescu, care locuieşte în vila vecină casei natale a unchiului său, pentru a vorbi despre deschiderea ei pentru public.
ÃŽl găsim pe Emil Bărbulescu pe treptele locuinÅ£ei, e gânditor ÅŸi fumează având alături o scrumieră mare, plină cu chiÅŸtocuri. ZâmbeÅŸte, răspunde la salut, ne recunoaÅŸte ÅŸi, întrebat cum se mai simte acum , în preajma PaÅŸtelui ÅŸi după deschiderea casei familiei CeauÅŸescu pentru vizitatori, răspunde sec: ‘Fumez, sunt la al treilea pachet de dimineaţă’. Spune că nu este nici bucuros, nici supărat, dar menÅ£ionează că e mulÅ£umit că a deschis publicului porÅ£ile casei în care s-a născut unchiul său pentru că acum nimeni nu trebuie să mai încerce să sară gardul spre a intra în curte ÅŸi nici să se teamă de colÅ£ii ciobănescului mioritic ce îşi apăra teritoriul.
Emil Bărbulescu povesteşte că în primăvară s-a întors definitiv în Scorniceşti, unde oamenii îl cunosc şi nimeni nu-i aduce reproşuri şi nu-i adresează întrebări indiscrete pentru vina că este unul dintre membri acestei familii. Nepotul lui Ceauşescu menţioneză că în această primăvară au venit zilnic la casa natală a unchiului său câte 10-15 persoane în vizită.
‘A fost mai dificil să-i primesc, m-am ocupat singur, dar, de astăzi, obiectivul are ÅŸi ghid, iar porÅ£ile vor sta deschise zilnic între orele 12:00 ÅŸi 20:00. Nu am făcut nici o inaugurare, nu vreau tam-tam. Am decis doar să deschidem porÅ£ile ÅŸi să permitem accesul doritorilor’, afirmă Emil Bărbulescu.
ÃŽntrebat dăcă se gândeÅŸte să ofere spre vânzare vizitatorilor suveniruri sau să aducă pliante, Bărbulescu a arătat că are în vedere ÅŸi aceste aspecte, dar îşi va materializa intenÅ£iile peste doi sau trei ani. ‘Nu vreau să fac o afacere. Poate peste doi-trei ani am să aduc ÅŸi suveniruri ÅŸi, probabil, ÅŸi pliante’, a mai spus el.
Nepotul lui Nicolae Ceauşescu a ţinut să spună că nu e ateu, crede în Dumnezeu, deşi nu respectă toate ritualurile creştine specifice zonei şi, cu siguranţă, în noaptea de Înviere va merge la biserică.
‘Sigur voi merge la slujba de ÃŽnviere, nu ÅŸtiu dacă voi ajunge ÅŸi la cimitirul unde sunt înhumaÅ£i bunicii mei pentru a aprinde lumânări, dar voi avea grijă ca să facă asta cineva. Mie îmi este dificil, mă deplasez mai greu, am probleme cu picioarele. Dar, aÅŸa cum am grijă permanent ca mormintele familiei CeauÅŸescu din ScorniceÅŸti să fie îngrijite, voi avea grijă ca în noaptea de PaÅŸte cineva să aprindă câte o lumânare la fiecare mormânt’, a conchis Emil Bărbulescu.
ÃŽn Vinerea Mare, ScorniceÅŸtiul, un oraÅŸ ce dă impresia de pustiu ÅŸi părăsit în restul anului, părea a fi prins viaţă, în curÅ£ile caselor, femei ÅŸi bărbaÅ£i se ocupau de diverse treburi casnice, iar străzile erau animate de zeci de persoane purtând în mâini plase de cumpărături. Femei îngrijit îmbrăcate, Å£inând protector de mână copii de vârste preÅŸcolare, se îndreptau spre cele două biserici din oraÅŸ, cu hramul SfinÅ£ilor Constantin ÅŸi Elena ÅŸi SfinÅ£ilor Mihail ÅŸi Gavril, pentru a-i trece pe micuÅ£i ‘pe sub Domnul’, o masă înaltă pe care sunt aÅŸezate obiecte de cult ortodox, la capătul căreia se află o cruce de lemn reprezentând imaginea lui Iisus răstignit.
Preotul Florin Nicolae, de la parohia Sf. Constantin ÅŸi Elena a arătat că scorniceÅŸtenii sunt oameni credincioÅŸi, iar în zile de sărbătoare vin în număr mare la slujbă. ‘Joi seara, la denie, au fost la biserică peste 50 de persoane, în majoritate femei vârstnice, ce au păstrat în suflet credinÅ£a ÅŸi tradiÅ£iile ortodoxe, indiferent de vremuri, dar ÅŸi un număr din ce în ce mai mare de tineri. Vineri seara, numărul celor care vor veni pentru Prohod va fi probabil mult mai mare’, a mai spus preotul.
cred ca ar trebui facute mult mai multe lucruri pt orasul asta!sunt cladiri multe si goale pe care nu le foloseste nimeni.orasul are nevoie de investitori care sa creeze locuri de munca,altfel SCornicestiul va ramane un loc pustiu