Organizatia „Salvati Copiii” Romania a facut public raportul de cercetare intitulat „Opinii ale elevilor privind importanta si respectarea drepturilor copilului în Romania”. Subiectele abordate au vizat respectarea unor drepturi în perceptia copiilor, cunoasterea institutiilor sau persoanelor carora ar trebui sa li se adreseze în caz de abuz sau exploatare, opiniile elevilor cu privire la masura în care scoala contribuie la dezvoltarea personala.
In Romania traiesc, în conformitate cu datele ultimului recensamant din 2002, 5.127.205 de copii, iar statul roman s-a obligat sa le asigure drepturile prevazute în legislatia internatională înca din 1990, cand a fost adoptata Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Cercetarea realizata de „Salvati Copiii” Romania este o continuare a studiului început în 1992. Cercetarea cantitativa s-a desfasurat în perioada mai-iunie 2006 în localitatÅ£i urbane si rurale din 12 judete, Alba, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Timis, Vaslui si municipiul Bucuresti. Au fost alese scoli generale cu clasele V-X, licee si scoli de arte si meserii, urmarindu-se o distributie echilibrata a numarului de chestionare alocate. Au completat chestionarele 1.545 de elevi, dintre care 41 la suta baieti si 58 la suta fete. Din total, 715 sunt elevi de gimnaziu, 632 elevi de liceu, 180 elevi ai scolilor de arte si meserii, iar 6 urmau cursurile unor scoli speciale, iar 12 dintre acestia au refuzat sa raspunda. Dupa mediul de provenienta, 1.123 au domiciliul în mediul urban si 410 în mediul rural, iar 12 nu au răspuns.
Copii fara drepturi!
Un procent de 85,86 la suta dintre elevi spun ca au trei drepturi fundamentale, în timp ce aproape 7 la suta nu au putut nominaliza nici un drept al copiilor, arata studiul realizat de Organizatia „Salvatii copiii”. Ierarhizarea drepturilor mentionate de copii arata ca cel mai important este considerat dreptul la educatie, nominalizat de 20 la suta dintre elevi. Pe urmatoarele locuri se afla dreptul la viata, cu 19,4 la suta dintre optiunile elevilor, dreptul la exprimare libera a opiniilor, nominalizat de 14,9 la suta dintre elevi, dreptul la familie, nominalizat de 12,9 la suta dintre chestionati, dreptul la libertate, indicat de 7,8 la suta dintre copii, dreptul la timp liber, mentionat de 6,0 la suta dintre elevii care au raspuns chestionarului, si dreptul la discriminare, nominalizat de 3,5 la suta dintre copii. Rugati sa evalueze masura în care sunt respectate 11 categorii de drepturi, analiza raspunsurilor releva ca 70 la suta dintre subiecti apreciaza ca sunt respectate în foarte mare si mare masura dreptul copiilor de a avea acces la educatie, dreptul de a locui alaturi de parinti – 83,4 la suta, si dreptul la informare – 79,2 la suta.
Fetele, mai bine informate!
Circa 56 la suta dintre elevi ar sti cui sa se adreseze în cazul în care ei sau unul dintre colegii lor ar fi supusi unor forme de abuz sau exploatare, rezulta din studiul realizat de Organizatia „Salvati Copiii”. Fetele sunt cu circa 10 la suta mai bine informate decat băietii în privinta institutiilor sau persoanelor carora ar trebui sa li se adreseze în atare situatii. Aproximativ 73 la suta dintre eleve ar ÅŸti cui sa se adreseze daca ele sau alti prieteni ar fi abuzati, comparativ cu 52 la suta dintre baieti. 53 la suta dintre eleve ar sti cui sa se adreseze daca ele sau alti prieteni ar fi obligati sa munceasca împotriva vointei lor, fata de 45,2 la suta dintre baieti. Procentul celor care domiciliaza în orase si care ar sti cui sa se adreseze în cazul încalcarii unor drepturi este cu 12 la suta mai mare decat al celor care locuiesc la sate. Astfel, 70,3 la suta dintre elevii din mediul urban ar sti cui sa se adreseze daca ar fi abuzati fizic, comparativ cu 59,5 la suta dintre elevii din mediul rural. ÃŽn ce priveste existenta consiliior elevilor în unitatile scolare din mediul rural, 54,4 la suta dintre ei, fie nu au auzit de existenta acestui consiliu, fie sunt siguri ca un astfel de organism nu exista în scoala lor.