Textele de mai jos au fost scrise in urma cu aproximativ 130 de ani; ele par insa extrase din presa de azi, dovedind inca o data, daca mai era nevoie, ca romanii, vorba lui Emil Cioran, sunt din ce in ce, mai elecovent, ei insisi in tot ce fac. Suntem ce-am fost si asta ne ingrijoreaza pe noi toti, intarindu-ne credinta ca schimbarea la fata a Romaniei va dura multe decenii …
„Si astfel mii de oameni ravnesc in tara aceasta sa capete avere si onoruri pe calea Statului, sau cel putin sa traiasca de la dinsul”.
„Acuma (la schimbarea puterii-n.n.) adunatura de gheseftari din Dealul Mitropoliei se pune sa judece lumea. Mai intiiu toti din Guvernul trecut, fie ministri, fie functionari, au fost cel putin hoti, stabilesc dumnealor. De aceea proces tuturora, – iar functionarilor, destituire. Daca unuia nu-i gasesti macar cusurul pe care il are soarele, si daca are mai multa stiinta de cum s-ar cere pentru serviciul lui, ii desfiintezi deocamdata postul pentru ca trebuie facute economii, apoi il reinfiintezi, cand tara e iar bogata si-ti pui ciracul in locul gasit vacant, – ca din intamplare”.
„De la un capat al tarii la altul se conrupe ori ce simtire curata, orice om onest”.
„Un arendas a dat afara de pe mosia Statului, pentru ca, desi are o avere intreaga bagata in semanaturi, n-a platit la termin si un deputat vrea sa ia mosia cu pretul jumatate si sa se foloseasca si de samanaturile omului … si tot asa in infinitum”.
„Liberalii promit intodeauna ca nu se va plati nici o dare; nici timbru n-are sa mai fie in vremea lor, nici capitatie, nici monopol de tutun, nici armata, nici dari pe bauturile spirtoase, ci numai posturi multe, in care sa incapa toti, si Pastele Domnului, Pastele Libertatii, de la un capat al tarii la altul”.
„A introduce formele unei civilizatii straine, fara ca sa existe corelativul ei economic, e curat munca zadarnica”.
„Apoi e cumplit de mare diferenta intre valori. Incarcand 500 de vagoane cu grau, capeti in schimb o jumatate de vagon de obiecte de lux. Cu un cuvant, natia agricola e expusa de-a fi exploatata de vecinul industrial, ba de-a pierde pe zi ce trece clasele sale de manufacturieri cari, neputind concura cu fabrica, devin proletare”.
„Bresle nu mai avem, negotul incape pe miini straine, incit, mine sa vrem sa vindem ce avem, gasim cumparatori straini chiar in tara, si-am putea sa ne luam lucrurile in spinare si sa emigram in America”.
„Limba romaneasca ati sters-o din licee, voiti s-o stergeti si din scoala rurala cu toata comoara ei de locutiuni, de proverbe, cu bogatia ei de forme si gingasia de simtiri?”
„… de la alegator incepind, tot constitutionalismul se margineste la pazirea exterioara de formalitati goale, pe cand in fond tot spiritul constitutiei e falsificat, toate garantiile ei inlaturate, atunci nu mai poate fi vorba de guvern parlamentar. Atunci avem a face cu o societate … care intimideaza tara prin manopere machiavelice …”
„Aceasta-i pedeapsa ce ne-a lasat-o Dumnezeu, pentru ca am facut din scoli numai unelte, in care se ingramadeste invatarea unei multimi de cunostinti, fara sa fi ingrijit de loc pentru cresterea inimii si caracterului…”
„Toata mizeria noastra publica o imbracam in formele poleite ale unei civilizatii calpe … fierberea unor elemente necurate si lupta lor cu elementele ce au mai ramas inca sanatoase in tara se numeste politica”.
„Nimic sau aproape nimic nu se produce in adevaratul inteles al cuvantului, in tara aceasta, de cit pe taramul agricol. In cea mai mare parte, agricultura noastra se lucreaza intr-un chip cu totul rudimentar … productia noastra atarna de la buna vointa cerului”.
„De la miscarea din 48 incoace si pana astazi, natiunea romaneasca, pe terenul politic, n-a facut alta de cit a se lepada sistematic de ori ce traditie, a rasturna ori ce autoritate, a arunca departe ori ce s-ar fi numit original in viata ei nationala, si in acelasi timp a adopta … toate reformele, toate teoriile cosmopolite, toate calapoadele internationale in viata politica si intelectuala, in limba, in moravuri, in tot … siretenia, viclesugul si cinismul – virtuti cetatenesti; gheseftul – scopul, si politica umanitara – mijlocul …”
Iata, eclamam, nimic nou sub soare, similitudinile Romaniei de azi – de etica, de comportamente, de mentalitati – cu ale Romaniei de acum 130 de ani sunt izbitoare …
Autorul acestor comentarii, extrase dintr-o exceptionala opera gazetareasca, este iengalabilul Mihai Eminescu.
Ovidiu GENARU