Surse din cadrul Spitalului Militar Central din BucureÅŸti au declarat pentru AMOS News că operaÅ£ia la care a fost supus marele fotbalist Nicolae Dobrin nu a fost un aÅŸa „mare succes” cum a prezentat-o medicul Constantin Grozavu în faÅ£a presei. Astfel, sursele noastre susÅ£in că s-au făcut câteva erori, pe care doctorul Grozavu le respinge, declarându-ne că „operaÅ£ia a fost un mare, mare succes chirurgical pe care, din nenorocire, tagma medicală chirugicală l-a perceput prost, pentru că oricare poate spune „Da’ de ce nu l-am operat eu, domne?”, „De ce ăsta, domne’, ÅŸi nu eu? Aici a fost problema. (…) Este foarte grav că unii oameni nu pot să accepte că ÅŸi alÅ£i oameni pot face asemenea operaÅ£ii!”.
ÃŽn contextul unei politici consecvente de îndepărtare si desconsiderare a cadrelor medicale în vârstă dusă de directorul Spitalului Militar din BucureÅŸti, comandantul Ioan Sârbu, operaÅ£ia cunoscutului fotbalist Nicolae Dobrin a declanÅŸat un scandal în interiorul Clincii de Chirurgie Toracică. Oricare dintre medicii specialiÅŸti în chirurgie toracică ÅŸi-ar fi dorit să-l opereze pe „Gâscanul” pentru creÅŸterea prestigiului profesional. Cu toate că pacientul Dobrin se simte bine, iar dr. Constantin Grozavu o descrie ca pe o „operaÅ£ie perfectă”, alÅ£i medici specialiÅŸti au avut rezerve si observaÅ£ii asupra modului în care s-a făcut intervenÅ£ia chirugicală.
Fără să ni le „traducă”, sursele noastre ne-au oferit doar câteva piste: că în ziua operaÅ£iei nu s-a realizat examenul „histopatologic extemporaneu (intraoperator)”, că nu s-a făcut „limfadenectomia mediastinală” deÅŸi exista cel puÅ£in un „ganglion paratraheal suspect” ÅŸi că, după extirparea tumorii cu diametrul de 8 cm ÅŸi scoaterea a trei coaste, nu s-ar fi introdus o anumită plasă necesară refacerii peretului toracic.
Pentru a verifica aceste sesizări, denumite „erori flagrante”, am luat legătura cu medicul prof. univ. dr. Teodor Horvat, cunoscut medic primar specialist în chirurgie toracică, fostul ÅŸef al Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Militar, preÅŸedinte al Societăţii Române de Chirurgie Toracică ÅŸi coleg cu doctorul Constantin Grozavu. Din păcate, acesta ne-a declarat că nu doreÅŸte să comenteze în nici un fel operaÅ£ia lui Nicolae Dobrin motivând că „etica profesională îi interzice să critice un coleg de breaslă”.
Tot în speranţa unor clarificări şi explicaţii, am încercat să luăm legătura cu directorul Spitalului Militar Central, comandantul Ioan Sârbu. Timp de aproape o săptămână am stat de vorbă la telefon numai cu asistenta sa de la Comandament. De fiecare dată, comandantul Sârbu era într-o discuţie sau eram rugaţi să sunăm într-un alt loc de unde, bineînţeles, eram îndrumaţi să telefonăm înapoi la Comandament. Pentru a nu răpi prea mult din timpul domnului comandant, i-am trimis întrebările noastre pe adresa de e-mail personală şi am tot aşteptat un răspuns din partea dânsului.
După ce am transmis că, în cazul în care nimeni nu ne răspunde, vom fi nevoiţi să menţionăm că cei din conducerea spitalului nu comentează în nici un fel sesizările specialiştilor în acest caz, comandantul Ioan Sârbu i-a cerut medicului Constantin Grozavu să ne caute şi să ne răspundă la întrebări.
De la doctorul Grozavu am aflat că directorul Sârbu este „foarte supărat pe acest e-mail pe care l-a primit pentru că seamănă cu o anchetă penală, ÅŸi nu cu o anchetă jurnalistică, pentru că sunt folosiÅ£i termeni medicali ÅŸi nu seamănă cu o anchetă socială. ÃŽmi puneÅ£i niÅŸte întrebări pur profesionale care nu au nici o legătură cu jurnalistica. (…) Domnul comandat este foarte supărat pe modul în care s-au pus întrebările. Dânsul are ÅŸi o scrisoare de felicitare de la Dobrin”.
Legat de acuzaÅ£iile care i se aduc, medicul Constantin Grozavu ne-a declarat: „eu sunt specialist de 10 de ani de zile în chirurgia toracică ÅŸi pentru asta există hârtii, documente, eliberate de Ministerul Sănătăţii. Sunt medic primar pe chirurgia toracică din anul 2000. (…) Dobrin este foarte bine acum ÅŸi foarte mulÅ£umit, iar operaÅ£ia a ieÅŸit perfect tehnic. Tot ce scrie acolo că nu s-a făcut, s-a făcut ÅŸi se poate demonstra. Eu ÅŸtiu foarte bine de unde au plecat aceste informaÅ£ii pentru că nu este prima dată când aceeaÅŸi persoană nu mai are nici o altă armă ca să încerce să-ÅŸi impună punctul de vedere, să pună piciorul pe grumazul oamenilor. Prin voi, unii oameni vor să-ÅŸi rezolve niÅŸte probleme. OperaÅ£ia a fost un mare, mare succes chirurgical pe care, din nenorocire, tagma medicală chirugicală l-a perceput prost, pentru că oricare poate spune „Da’ de ce nu l-am operat eu, domne”? De ce ăsta, domne”, ÅŸi nu eu? Aici a fost problema.”
ÃŽn legătură cu acuzaÅ£ia că nu ar fi ÅŸeful SecÅ£iei Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Militar Central aÅŸa cum a afirmat în presă, doctorul Grozavu ne-a declarat că „sunt ÅŸeful secÅ£iei mai de mult, am fost, pe urmă s-a luat o decizie asupra căreia s-a revenit, iar anul acesta am fost numit din nou. Asta pentru că aceeaÅŸi persoană a făcut o sesizare ministerului Sănătăţii care s-a demonstrat a fi o inducere în eroare ÅŸi s-a revenit asupra acelei hotărâri”.
Referitor la modul cum s-a decis care doctor să-l opereze pe Dobrin, medicul Grozavu ne-a declarat că „este hotărârea pacientului cine îl operează. Sigur că cineva i-o fi spus lui Dobrin despre mine, iar Dobrin mă ÅŸtia pe mine, aÅŸa în mare. Comandatul poate să facă o recomandare unui pacient dacă i se solicită, dar bolnavul îşi alege doctorul. Dacă Dobrin nu vroia să-l operez eu, nu-l operam. ÃŽn medicină, bolnavii se duc la un doctor, de la alÅ£i bolnavi.”
ÃŽn ceea ce priveÅŸte cele trei „erori flagrante” semnalate de sursele noastre, doctorul Grozavu a acceptat să ne explice ÅŸi să ne argumenteze, deÅŸi „nu mi se pare normal, pentru că întrebările ridică probleme medico-legale pe care numai niÅŸte specialiÅŸti le-ar înÅ£elege” s-a arătat nemulÅ£umit medicul.
Despre „lipsa examenului histopatologic extemporaneu”, dr. Grozavu ne-a declarat că „nu impunea examen extemporaneu întrucât la el s-a scos absolut tot. Extemporaneul se face în situaÅ£ia în care laÅŸi pe loc ceva din organ ÅŸi atunci vrei să ai un diagnostic. Nu impunea acest lucru pentru că la el se cunoÅŸtea foarte clar. Mai ales că a fost acolo o formaÅ£iune ÅŸi a trebuit scoasă toată. A doua problemă, ca să faci examen extemporaneu îţi trebuie un aparat special care să facă acest examen ÅŸi care, în momentul respectiv, la noi în spital nu funcÅ£iona ÅŸi se ÅŸtia treaba asta foarte bine. Dar, repet, nu se impunea efectuarea unui astfel de examen pentru că operaÅ£ia s-a făcut cu radicalitate, adică s-a scos absolut tot ce era afectat”.
Legat de „absenÅ£a limfadenectomiei mediastinale, deoarece exista cel puÅ£in un ganglion paratraheal suspect”, dr. Grozavu ne-a precizat că „asta înseamnă că trebuie să scoÅ£i ganglionii mediastinali. Asta arată gradul de invazie al formaÅ£iunii, dacă sunt prinÅŸi aceÅŸti ganglioni. ÃŽn comunicatul pe care l-am dat atunci după rezultatul analizei, am spus că a ieÅŸit o formaÅ£iune tumorală, puÅ£in agresivă, care are un pronostic bun ÅŸi care va mai face tratament ÅŸi că, îmbucurător este faptul că ganglionii examinaÅ£i extraÅŸi sunt negativi, adică nu sunt prinÅŸi de formaÅ£iunea respectivă. Dacă eu îi am în buletinul histologic înseamnă că i-am scos, deci înseamnă că s-a făcut limfadenectomia. Eu nu am scos un gaglion suspect, eu am scos mai mulÅ£i. S-a făcut limfadenectomie ÅŸi ganglionii nu au fost reactivi, au fost negativi. S-a făcut limfadenectomie totală – hilară, mediastinală, tot, sunt mai multe – iar operaÅ£ia care se cheamă lobectomie presupune din start ÅŸi limfadenectomie. Persoana care a spus că nu s-a făcut, ÅŸtia că acest lucru s-a făcut pentru că există piese operatorii, ÅŸi scrie: ganglion axilar, ganglion hilar. AceÅŸtia au fost daÅ£i la laborator ÅŸi au fost analizaÅ£i, ÅŸi dacă i-a analizat înseamnă că eu i-am scos. Nu se poate face tratament ulterior fără aceÅŸti ganglioni scoÅŸi”.
În buletinul histopatologic din data de 26.02.2007 se arată că printre piesele extrase la operaţie (nerv intercostal, lob superior, decalcify, capete de coastă, tumoarea cu diametrul de 8 cm şi 3 coaste) se numără doar doi ganglioni: cel hilar şi cel al lobului superior.
DeÅŸi în presă s-a spus că, după operaÅ£ie, lui Dobrin i s-a introdus o „plasă metalică” pentru refacerea peretului toracic, sursele noastre, specialiÅŸti din Spitalul Militar Central, spun că această tehnică nu a fost aplicată. ÃŽn replică, medicul chirurg Grozavu ne-a declarat: „Plasă metalică? Dar de când se pune plasă metalică în corupul unui bolnav? Asta este o prostie… Poate plasă armată, asta este altceva! Sigur că am pus plasă, dar nu metalică! S-a pus o plasă în dublu-strat, o plasă spider-web ÅŸi un dual-mesh, o plasă americană, care asigură stabilitatea peretelui. Acolo la el poate nici nu s-ar fi impus această plasă pentru că era omoplatul, care vine ÅŸi acoperă defectul, dar i-am pus ca să fie ÅŸi mai stabil peretele toracic ÅŸi pentru că, la urma urmei, era vorba ÅŸi despre Dobrin. I-am pus o super-plasă, dacă vreÅ£i să ÅŸtiÅ£i. Chestia cu plasa metalică este o prostie… Există niÅŸte bare metalice pentru anumite cazuri, dar nu este cazul lui. Cei din presă au scris prost plasă metalică! Toate aceste sesizări de la sursele voastre sunt numai prostii… OperaÅ£ia aceasta a fost un mare succes! Este foarte grav că unii oameni nu pot să accepte că ÅŸi alÅ£i oameni pot face asemenea operaÅ£ii!”
ÃŽntrebat despre starea actuală a pacientului Nicolae Dobrin, dr. Grozavu ne-a răspuns: „De ce nu-i daÅ£i un telefon să vedeÅ£i cât de bine se simte? Mă sună în fiecare zi, stă afară ore întregi, se duce la antrenament. Săptămâna trecută a fost la mine să-i mai scot niÅŸte fire ÅŸi o să vină după PaÅŸte pentru a începe un tratament complementar la un medic de specialitate. Eu doar o să-i mai fac doar un control post-operator, atât. Cred că tratamentul îl va face tot la BucureÅŸti, dar nu cu mine. Este nevoie de niÅŸte medicamente de întreÅ£inere care se cheamă chimioterapice. Persoana care v-a dat aceste sesizări este perfect conÅŸtientă că operaÅ£ia este perfectă, dar aruncă cu gunoi ÅŸi noroi în colegi pentru că nu este prima dată. Motivul de bază este că ÅŸi-a pierdut din privilegiile pe care le-a avut, dânsul a ieÅŸit la pensie, ÅŸi atunci dânsul încearcă să arunce cu noroi în tot ce miÅŸcă în jur. Este răutate dusă la extrem, nu invidie! Sunt niÅŸte imoralităţi medicale care se fac între colegii de breaslă. Åži eu pot să spun multe lucruri ÅŸi foarte grave… Voi, ca nespecialiÅŸti, nu aveÅ£i cum să verificaÅ£i aceste lucruri, ar trebui făcută anchetă medico-legală pentru confirmarea acestor sesizări. (…) ÃŽnÅ£elegeam dacă mă întrebaÅ£i „domne’ de ce l-ai Å£inut pe Dobrin într-o rezervă urâtă, cu opt paturi, fără closet etc.?” asta era o întrebare socială, sau „de ce i-ai dat, domne”, numai fasole în timpul spitalizării, sau de ce nu i-ai dat apă?”, dar când puneÅ£i întrebări specializate de acest gen, e clar că e vorba de o găselniţă strict medicală ÅŸi este o răutate a unui confrate” a conchis doctorul Constantin Grozavu.
Dincolo de toate zvonurile ÅŸi lupta de orgolii din interiorul Spitalului Militar Central, am luat legătura ÅŸi cu Nicolae Dobrin pentru a afla cum se simte ÅŸi dacă a apărut vreo complicaÅ£ie. Acesta ne-a declarat că „mă simt bine, iar săptămâna viitoare hotărăsc dacă voi face tratamentul, după ce vin la BucureÅŸti. ÃŽncă nu am început activităţile sportive, dar merg cu maÅŸina, mă plimb. Sunt foarte bine”. Tot în discuÅ£ia telefonică, Nicolae Dobrin ne-a confirmat cele spuse de dr. Grozavu ÅŸi anume că el a hotărât cine să îl opereze: „Eu l-am ales pe doctorul Grozavu să mă opereze. Cu el am vorbit prima dată, el mi-a făcut internarea, cu el m-am întâlnit ÅŸi i-am spus că el să mă opereze, că eu nu discut cu zece doctori. I-am spus că am încredere în el ÅŸi că merg pe mâna lui. Asta a fost tot” ne-a declarat în încheiere Nicolae Dobrin.
Cat despre cat de reusita -sau nu- a fost operatia, aceasta ne-o va spune cel mai limpede evolutia starii de sanatate a lui Dobrin.Pe care o dorim din toata inima sa fie buna.
Amos News