Românii care locuiesc în Bruxelles şi întreaga Belgie, dar şi localnici şi turişti sosiţi din toate colţurile Europei şi ale lumii s-au bucurat împreună la Bruxelles, cu ocazia sărbătorilor de Paşti în cadrul ceremoniilor organizate special cu această ocazie în Piaţa Saint Catherine, una dintre cele mai frumoase din capitala belgiană.
În program o diversitate de manifestări: meşteri olari, artişti populari din diferite regiuni ale României, femei pricepute în încondeierea oualelor şi alte animaţii specifice sărbătorilor de Paşti în spiritul tradiţional românesc.
Degustări de vin românesc alături de specialităţi tradiţionale pentru sărbătoarea pascală pregatite de un bucatar român, concerte de muzică şi dansuri tradiţionale româneşti, prezentate de către grupul de Căluşari de la Sârbii Magura, judeţul Olt, din care fac parte trei generaţii de dansatori, între 7 şi 50 de ani.
Cu origini necunoscute, ce se pierd în timp, undeva în epoca pre-romană, Căluşul este considerat ca fiind cel mai vechi şi mai spectaculos dans popular românesc, inclus de altfel în patrimoniul mondial imaterial UNESCO. Reprezentanţii României la Eurovision 2007, grupul TODOMONDO au fost de asemenea prezenţi şi au interpretat melodia «Liubi Liubi I Love You» cu care se vor prezenta la concurs anul acesta, spre încantarea numerosului public prezent. Sărbătoarea a continuat apoi cu un concert de muzică pop la care au participat mai mulţi artişti români.
Potrivit organizatorilor – Casa de Cultură Belgo-Română, Arthis, sărbătoarea de la Bruxelles a fost dedicată culturii ÅŸi tradiÅ£iilor româneÅŸti, pentru că România, în noua sa calitate de stat membru al Uniunii Europene, să poată să îşi pună în valoare bogăţia ÅŸi frumuseÅ£ea patrimoniului său, dar ÅŸi tinereÅ£ea sa europeană.
Numeroase standuri, expoziţii şi artişti veniţi la acest eveniment special din România au introdus publicul într-o atmosferă magică, specifică obiceiurilor româneşti de primavară. Pentru a-i satisface pe cei mici, dar şi pe adulţi Arthis a prevăzut diferite atracţii pentru toate gusturile. Mai mult, cei prezenţi nu s-au mulţumit doar să privească, ci au avut ocazia să participe interactiv la activităţi şi să păstreze amintiri unice despre evenimente.
In Place Sainte Catherine, in Atelierul de incondeiat oualele Viorica Drutca si Parasca Vilcinschi au prezentat aceasta tehnica veche la romani, mesterul olar Marian Iulian Trusca de la Oboga a prezentat o expozitie de ceramica de Oboga, la standul-expozitie de pictura naiva, artistul Maric Ioan si-a prezentat propriile creatii, iar Anca Sevtov a prezentat o expozitie de sticlarie artistica romaneasca. La sediul Arthis a fost deschisa o expozitie de ii romanesti, provenind din Colectia privata de la Cezieni si o expozitie de fotografii : Sarbatoarea iilor românesti de la Cezieni.
La realizarea manifestarilor au colaborat Primaria orasului Bruxelles, Oficiul Roman de Turism din Bruxelles, Centrul de Creatie din judetul Olt, Primaria Sarbii Magura, Primaria Cezieni (Olt), Biserica Ortodoxa «Buna Vestire» de la Bruxelles, Biblioteca Judeteana Olt, repreznetata de director Paul Matiu, care a facut o donatie de carte la Arthis, precum si organizatia «Solidariteit Mechelen Roemenië», Comisiile Comunitatii Flamande si Franceze, Atlassib Belgium.
Amos News