Analişti economici independenţi consideră că agenţiile de rating privesc atent spre România, dar nu văd un pericol imediat ca acestea să o penalizeze printr-o scădere a calificativelor, din cauza situaţiei politice actuale.
‘AgenÅ£iile de rating vor urmări foarte îndeaproape situaÅ£ia politică din România, însă, în măsura în care aceasta se va rezolva rapid ÅŸi pe cale democratică, nu văd de ce agenÅ£iile de rating ar penaliza România. Prin astfel de situaÅ£ii, de instabilitate politică, au trecut ÅŸi alte ţări din zona Central ÅŸi Est-Europeană. ÃŽn România poate această instabilitate este deosebită, pentru că discutăm de o posibilă revocare a ÅŸefului statului, însă prin aplicarea soluÅ£iilor democratice ÅŸi depăşirea crizei vor putea fi evitate penalizările pentru România’, a spus Petria.
În cazul prelungirii crizei, Florin Petria întrevede riscul scăderii ratigului de ţară.
‘Dacă se va prelungi criza artificial, fără soluÅ£ii sau cu soluÅ£ii ce ies din cadrul legislativ democratic, iar instabilitatea va fi de lungă durată, atunci există riscul ca agentiile de rating să ia în calcul penalizarea România pentru creÅŸterea gradului de risc politic’, a subliniat Petria.
Analistul economic consideră că mediul de afaceri nu a fost afectat de atitudinea preşedintelui, care s-a referit la grupuri de interese.
‘Nu cred că mediul de afaceri a avut de suferit vizavi de atitudinea preÅŸedintelui când a discutat despre grupul de interese. Mediul de afaceri, adevăratul mediu de afaceri, este extrem de pragmatic în activităţile sale. Eu cred că cel mai mult a avut de suferit prin faptul că nu a fost definită foarte clar o anumită strategie în sectorul energetic, că nu au fost stabilite în mod clar ÅŸi transparent preÅ£urile administrate de stat ÅŸi cred că asta a deranjat într-o oarecare măsură mediul de afaceri’, a subliniat Florin Petria.
După ce România a absorbit acquisul comunitar şi în traseul său european mediul de afaceri este mult mai puţin influenţat de jocurile politice care au loc faţă de anii anteriori există riscuri mai mici economice.
‘Evident, însă, pe termen, scurt instabilitatea politică poate să afecteze mediul de afaceri în special în zona relaÅ£iei mediului de afaceri cu ofertele de achiziÅ£ii publice. Pot să apară dificultăţi în această relaÅ£ie, însă evident că pe termen scurt o instabilitate politică lasă amprnete asupra pieÅ£ei de capital, asupra pieÅ£ei valutare. Doar pe termen scurt pot fi afectele practic pieÅ£ele. Acestea se autoreglează imediat Å£inând cont în principal pe de o parte de performanÅ£ele reale ale economiei pe de altă parte de poziÅ£ia României în zona Central ÅŸi Este Europeană care este la un moment dat atacată de investitorii ÅŸi de către fluxurile financiare ca un bloc întreg.
ROMPRES