Parlament dezbate joi dimineaţă propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Şedinţa a început cu o întârziere de o jumătate de oră, la dezbateri fiind prezenţi 342 de senatori şi deputaţi din totalul de 465 parlamentari.
123 de parlamentari absentau la începutul şedinţei.
Ordinea de zi cuprinde un singur punct-propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iniţiată de 182 de senatori şi deputaţi.
În momentul supunerii la vot, doar 22 de parlamentari s-au exprimat împotriva ordinii de zi.
Şedinţa a fost deschisă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care a avertizat că persoanele care asistă la şedinţă trebuie să păstreze liniştea. El a subliniat că va aplica extrem de strict această prevedere a şedinţelor comune ale celor două camere.
Rezultatul votului privind suspendarea preşedintelui Băsescu rămâne greu de anticipat, conform declaraţiilor parlamentarilor dinaintea şedinţei reunite de joi a celor două Camere.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la ÅŸedinÅ£a Parlamentului, a recunoscut chiar el că rezultatul votului este „greu de anticipat”. De altfel, Tăriceanu a afirmat chiar de joi că nu va vota.
Cunoscut drept „oracolul de la BălceÅŸti”, nici măcar deputatul PRM Dumitru Dragomir, preÅŸedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a ezitat să dea vreun pronostic. „Aici e politică, nu fotbal”, ÅŸi-a motivat Dragomir ‘incapacitatea’ de a da vreun pronostic.
Dacă liderii PSD declară că partidul va vota pentru suspendarea preşedintelui, surse social-democrate susţin că disciplina de partid nu va fi respectată de toţi. La rândul lor, o parte din membrii PRM, în ciuda poziţiilor exprimate, ar putea vota, aşa cum s-a întâmplat la votul pentru Guvern, împotriva suspendării.
Scorul strâns între cei care vor vota pentru ÅŸi cei care vor vota împotriva suspendării poate fi dedus ÅŸi din faptul că membrilor PNL li s-a indicat să voteze conform „propriei conÅŸtiinÅ£e”. Chiar din acest motiv, vicepreÅŸedintele PNL Norica Nicolai a arătat că a avut o „noapte grea”, pentru că a avut de decis cum va vota.
În cele din urmă, deşi nu a vrut să spună cum va vota, Norica Nicolai a afirmat că va vota pentru respectarea Constituţiei şi pentru bunul mers al instituţiilor statului.
Majoritatea liberalilor au invocat de altfel libertatea de conştiinţă şi au refuzat să spună cum vor vota, dar unii parlamentari liberali, fără a dori să fie citaţi, au precizat că vor vota pentru suspendare, în special ca urmare a notelor SRI prezentate miercuri de Mircea Geoană.
Singurii despre s-ar putea afirma cu siguranţă că vor vota împotriva suspendării sunt membrii PD ÅŸi PLD. De altfel, Cristian Boureanu a Å£inut să facă glume pe seama unor parlamentari liberali ÅŸi social-democraÅ£i care vorbeau pe holurile Parlamentului înainte de ÅŸedinţă, întrebându-i dacă Å£in cumva „ÅŸedinţă de guvern”.
Lucrările au debutat cu prezentarea cererii de suspendare formulată de 182 de parlamentari, după care urmează prezentarea raportului comisiei de anchetă şi a avizului Curţii Constituţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va demisiona din funcţie dacă Parlamentul îl va suspenda şi va declanşa astfel alegeri prezidenţiale anticipate.
„ÃŽn situaÅ£ia în care, în pofida avizului CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maximum cinci minute de la vot voi demisiona din funcÅ£ie ÅŸi voi chema în faÅ£a electoratului ÅŸi pe cei care au generat un abuz constituÅ£ional”, a afirmat preÅŸedintele Băsescu.
Potrivit Constituţiei, în cazul în care şeful statului îşi dă demisia din funcţie, în termen de trei luni Guvernul trebuie să organizeze un scrutin pentru alegerea unui nou preşedinte. În această perioadă, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Curtea Constituţională a stabilit că Traian Băsescu nu a încălcat grav Legea fundamentală de aşa manieră încât să fie suspendat din funcţie. Instanţa constituţională are doar un rol consultativ în acest caz, iar decizia finală aparţine Parlamentului.
InstanÅ£a constituÅ£ională a argumentat că „nu orice faptă de încălcare a prevederilor ConstituÅ£iei poate justifica suspendarea din funcÅ£ie a ÅŸefului statului, ci numai faptele grave”. Prin fapte grave Curtea înÅ£elege împiedicarea funcÅ£ionării autorităţilor publice, suprimarea sau restrângerea drepturilor ÅŸi libertăţilor cetăţenilor, tulburarea ordinii constituÅ£ionale.
Procesul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost iniţiat de social-democraţi. Demersul PSD este susţinut de PRM şi de conservatori, care au anunţat că vor vota pentru. Liberalii şi parlamentarii UDMR vor vota după cum le dictează propria conştiinţă. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu, liderul liberalilor, a anunţat că va fi prezent în sală la dezbateri, dar că nu va vota. Democraţii şi liberal-democraţii vor vota împotrivă.
Rompres