Scriitorul şi jurnalistul Octavian Paler a decedat, luni după-amiaza, în urma unui atac de cord, potrivit Antena 3. Acesta s-a sfârşit acasă înconjurat de familie şi prieteni. În urmă cu o lună, acesta a fost internat în Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar Bucureşti, diagnosticat cu un edem pulmonar şi aritmie severă. La ieşirea din spital, medii i-au recomandat să nu mai participe la talk-show-uri.
Potrivit Antena 3, cunoscutul scriitor şi jurnalist Octavian Paler a încetat din viaţă. Octavian Paler s-a născut în anul 1926 pe 2 iulie în satul Lisa, judeţul Făgăraş, actualmente Braşov. După absolvirea şcolii primare în satul natal este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti, după care urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept. Octavian Paler a devenit cunoscut ca prozator, eseist, reputat jurnalist şi editorialist român, comentator al fenomenelor politice şi culturale româneşti.
Octavian Paler este o pierdere pentru intelectualitatea românească
„Moartea lui Octavian Paler este o pierdere pentru intelectualitatea românească. Nu i-am fost apropiat, dar am avut de multe ori opinii comune în chestiuni majore ÅŸi voi păstra mereu amintirea parÅ£ii luminoase din personalitatea sa”, a declarat pentru AMOS News, Răzvan Teodorescu.
Activitatea scriitorului ÅŸi jurnalistului Octavian Paler
Octavian Paler s-a născut în anul 1926 pe 2 iulie în satul Lisa, judeţul Făgăraş, actualmente Braşov. După absolvirea şcolii primare în satul natal este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti, după care urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept.
Octavian Paler s-a născut în anul 1926 pe 2 iulie în satul Lisa, judeţul Făgăraş, actualmente Braşov. După absolvirea şcolii primare în satul natal este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti, după care urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept.
Activitatea politică în România comunistă 1974-1979
Membru supleant al CC al PCR 1980-1985; Deputat MAN de Vaslui. Următoarele activităţi erau în cadrul statului comunist puternic politizate şi pot fi considerate în aceeaşi categorie:
1965-1970 – Vice-preÅŸedinte al Comitetului de Radiodifuziune ÅŸi Televiziune 1976 – PreÅŸedinte al Consiliului ZiariÅŸtilor 1970-1983 – Redactor ÅŸef al cotidianului central România Liberă
ÃŽn perioada în care a fost vicepreÅŸedinte al TVR a organizat Festivalul Cântarea României, varianta pentru micul ecran. Perioada de maxima expansiune a festivalului este cea de dupa 1980, cand Paler nu mai lucra la TVR. Lui Paler i se atribuie paternitatea expresiei „Epoca de aur”.
Este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale si de critica la adresa PCR si a lui Nicolae Ceausescu. I se stabileste domiciul fortat si i se interzic diferite activitati în lumea artistica.
Activitatea civică după 1989
După evenimentele din Decembrie 1989, fondează, împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, ş.a., Grupul de Dialog Social, care se ilustrează prin poziţiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, editorialist al ziarelor România liberă, Cotidianul şi Ziua. Ramane totusi un ziarist apreciat.
Cu privire la expresia „Ëpoca de aur” nu rezultă de nicăieri că Octavian Paler ar fi născocitorul acestei inepÅ£ii – este o calomnie colportată de oameni gen Vadim Tudor. El nu a scris un rând de laudă la adresa lui CeauÅŸescu. Prezentarea drept om politic comunist este eronată. ÃŽn principal, a fost ÅŸi este scriitor ÅŸi eseist , e adevărat că a avut ÅŸi răspunderi administrative dar le-a îndeplinit într-un mod cât s-a putut de nepolitizat.
ÃŽntrebat în mod direct la „Antena 3” cu privire la problema expresiei, Octavian Paler a fost foarte revoltat că i s-a atribuit o asemenea blasfemie.De asemenea, a se vedea interviul luat de Eugen Istodor în Cotidianul din 3 iulie 2006:
„Eugen Istodor : – Faptul că aÅ£i organizat Festivalul Cântarea României pentru ecran, ca aÅ£i fi inventat expresia: „Epoca de aurâ€, că aÅ£i fost membru important comunist.
Octavian Paler : – Prostie, minciuna. Eu nu mai polemizez cu minciunile care s-au debitat despre mine. Am fost ÅŸi Å£igan, ÅŸi evreu. Mi s-a scris numele cu doi l. Festivalul Cântarea României nu a fost iniÅ£iativa lui Octavian Paler. Iată ce scrie Raportul Tismăneanu : „Festivalul naÅ£ional Cântarea României, în cadrul căruia grupuri bine alcătuite de scriitori făceau deplasări ÅŸi-ÅŸi citeau creaÅ£iile în mijlocul oamenilor muncii. ( a fost ) iniÅ£iat de o conducere politică din ce în ce mai antipatizată…etc. pag. 118.”
Cărţi publicate
Umbra cuvintelor
Drumuri prin memorie I (Egipt, Grecia)
Drumuri prin memorie II (Italia)
Viaţa pe un peron
Scrisori imaginare
Apărarea lui Galilei
Aventuri solitare
DeÅŸertul pentru totdeauna
Un om norocos
Mitologii subiective
Caminante, (2004)
Autoportret într-o oglindă spartă, (2004)
Caminante. Jurnal şi contrajurnal mexican, (2005), ediţia a doua, adăugită
Viaţa ca o coridă
Un muzeu în labirint
Eul detestabil
Vremea întrebărilor
Rugaţi-vă să nu vă crească aripi
Don Quijote în est
Polemici cordiale