Comisiile pentru cultură, artă şi mass-media ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite marţi în şedinţă comună, au respins raportul de activitate pe anul 2006 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), cu 11 voturi împotrivă şi cinci abţineri.
Preşedintele-director general demisionar al SRTv, Tudor Giurgiu, a declarat că, în ciuda acestui aviz negativ, are convingerea fermă că actuala conducere a Televiziunii Române a reuşit să propună un model mai aproape de ceea ce ar trebui să facă un serviciu public, oferind emisiuni imparţiale şi atractive.
Întrebat încă de la începutul şedinţei de preşedintele comisiei senatoriale, Adrian Păunescu, dacă demisia sa are legătură, aşa cum s-a speculat în presă, cu rezoluţia pusă de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, pe memoriul sindicatelor din TVR, Giurgiu a subliniat că motivele demisiei sale sunt altele.
„Motivele demisiei mele au combinat argumente ÅŸi raÅ£iuni de ordin personal cu cele de ordin profesional descrise în scrisoarea pe care am adresat-o comisiei”, a precizat Giurgiu. El ÅŸi-a reproÅŸat faptul că a avut niÅŸte greÅŸeli de comunicare în relaÅ£ia cu comisiile parlamentare.
De asemenea, George Pruteanu, membru în Consiliul de AdministraÅ£ie al TVR, a apreciat că Tudor Giurgiu a făcut din bună-credinţă erorile semnalate în raportul de activitate al instituÅ£iei, „din neglijenÅ£a unui artist depăşit de păienjeniÅŸul de interese din TVR”.
Totodată, deputatul PNL Emilian Frâncu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de interes a Consiliului de Administraţie al TVR în legătură cu problemele financiare ale instituţiei, implicându-se prea târziu, numai după ce a apărut scandalul cu pierderea drepturilor de televizare a campionatului naţional de fotbal.
De asemenea, Cătălin Micula, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, a subliniat că membrii Consiliului de Administraţie aveau pârghiile legale de a verifica activitatea instituţiei şi de a menţine controlul asupra proiectelor. Micula a apreciat lucrurile bune întreprinse de echipa de conducere a TVR, însă şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care membrii acesteia se contrazic.
„Filosofia raportului dumneavoastră trebuia să fie că pentru un proiect prost nu se pierde nici un euro, iar pentru unul foarte bun se poate cheltui ÅŸi un milion de euro”, a spus Micula.
Raportul de activitate al SRTv urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Rompres