Senatul a adoptat miercuri, în unanimitate, cu 103 voturi, proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Prezent în plenul Senatului, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat că varianta legii adoptată de comisiile juridică şi pentru drepturile omului este una echilibrată şi va permite ca ANI să fie un mecanism eficient de combatere a corupţiei.
El a spus că sancţiunile privind confiscarea averilor ilicite şi interdicţia de a ocupa o funcţie vor fi dispuse, conform variantei agreate de comun acord de senatori şi Ministerul Justiţiei, de instanţele de judecată, iar independenţa inspectorilor de integritate este consfinţită prin faptul că aceştia nu pot primi indicaţii de la nicio autoritate sau persoană în derularea verificărilor.
Potrivit ministrului Chiuariu, forma adoptată de comisiile senatoriale conţine garanţii procedurale, la toate nivelurile, în favoarea persoanelor verificate.
„Nu vrem ca această agenÅ£ie să constituie o armă politică ÅŸi, de aceea, am propus, iar comisiile au aprobat, ca agenÅ£ia să fie un organ autonom sub control parlamentar exercitat prin prezentarea unui raport anual”, a spus ministrul JustiÅ£iei.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a susţinut că dezbaterile în comisii au trenat din cauza faptului că fostul ministru Monica Macovei nu s-a prezentat niciodată la discuţii, iar secretarii de stat care o înlocuiau nu aveau mandat să accepte sau să respingă amendamentele parlamentarilor.
Senatorul UDMR a arătat că, în urma dezbaterilor din cele două comisii senatoriale, a fost lărgită plaja de verificări de la averi la conflictul de interese şi incompatibilităţi, sursa îmbogăţirilor nejustificate şi, de asemenea, s-a stabilit un echilibru în eficientizarea acestui instrument în lupta împotriva corupţiei şi respectarea drepturilor omului.
Frunda a subliniat că inspectorii de integritate vor avea puterea să verifice averile tuturor celor 39 de categorii de persoane prevăzute în lege, vor putea să ceară lămuriri, indicaţii, dovezi, iar dacă vor fi convinşi că averea este justificată dosarul se va închide, în caz contrar se vor putea adresa organelor de cercetare penală.
Senatorul UDMR a adăugat că în varianta iniţială a textului propus de Ministerul Justiţiei existau doar sancţiuni disciplinare, dar senatorii au făcut o inovaţie în materie juridică, nicăieri în Uniunea Europeană neexistând sancţiunea confiscării averii şi interdicţia ocupării unei funcţii publice.
La şedinţa de miercuri a camerei superioare a Parlamentului au fost prezenţi şi miniştrii Cabinetului Tăriceanu care sunt senatori, reuniunea săptămânală a Executivului fiind întreruptă timp de o ooră din acest motiv.
Reprezentanţii grupurilor parlamentare au exprimat, înaintea votului, sprijinul pentru proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, critici referitoare la actul normativ fiind formulate doar de independentul Nicolae Vlad Popa.
El a susţinut că senatorii nu au avut timpul necesar să introducă amendamente, iar modificările aduse în comisiile Senatului fac neaplicabil actul normativ.
Senatorul, membru al PLD, a spus că legea prevede că persoanele care pot face sesizări către inspectorii ANI sunt doar „persoanele fizice sau juridice interesate”, deci trebuie să dovedească „un interes” în acest domeniu, fapt extrem de greu de realizat, în opinia sa. Rompres