Serviciul, cel mai des motiv de ceartă în cuplurile din România

Cel mai frecvent motiv de ceartă în cuplurile active formate din persoane cu studii superioare, venit peste medie cu vârste între 25 şi 45 de ani, care locuiesc în urban, este serviciul, arată un studiu realizat de revista Psihologia Azi.

Studiul, realizat în perioada aprilie-mai 2007, pe un eşantion de 679 de persoane, dintre care aproape două treimi sunt femei a relevat că deficitul de comunicare este o problemă majoră a cuplurilor din România.

Certurile care au la bază serviciul se referă mai ales la faptul că unul dintre parteneri petrece prea mult timp la muncă. În plus, studiul arată că serviciul afectează viaţa de cuplu, 18,85% dintre participanţi declară că s-au săturat să discute acasă despre problemele de serviciu şi se ceartă pentru că nu reuşesc să se detaşeze de problemele de acolo, când ajung acasă.

Potrivit Psihologia Azi, 78% dintre femei au declarat că ele încep cearta, în timp ce numai 28% dintre bărbaÅ£i iscă cearta. Faptul că femeile provoacă cearta este explicat de psihologi prin aceea că ele au frustrări mai mari acumulate în cuplu, dar în egală măsură sunt mai motivate să rezolve problemele „rămase în coadă de peÅŸte” ÅŸi îşi doresc ca relaÅ£ia să meargă mai bine.

Studiul a relevat că peste 5% din bărbaţi şi-au lovit partenera în timpul certurilor, iar 21% dintre femei îşi ignoră partenerul în timpul certurilor. Potrivit psihologilor, ambele comportamente sunt considerate extreme şi dăunează relaţiei.

Procentul de femei şi de bărbaţi care cedează primii în timpul certurilor este, potrivit cercetării, relativ egal, adică 52,57% dintre femei şi 47,43% dintre bărbaţi cedează primii în timpul certurilor.

Majoritatea certurilor privind timpul liber sunt din cauză că partenerii vor să facă altceva. Femeile sunt în general active şi acţionează pentru a-şi satisface dorinţele, şi numai 31,37% dintre ele dau vina pe partener că nu le alocă suficient timp.

În gospodărie, potrivit studiului, 45% dintre femei se ceartă cu partenerul lor pentru că acesta face dezordine.

Studiul a arătat şi că 16,78% dintre cupluri fac dragoste după ceartă. Psihologii explică faptul că această modalitate de rezolvare a problemei o au cuplurile care sunt la extreme, fie cu un comportament foarte calm, fie cele violente. Tot aceste cupluri sunt cele care investesc cel mai mult emoţional după încheierea certurilor, cerându-şi insistent iertare.

Adauga un comentariu

*