Când Dumnezeu te ajută să slăbeşti

Şi dacă cheia unui regim reuşit s-ar afla în Biblie? În Statele Unite ale Americii, aceasta este o credinţă din ce în ce mai răspândită, scrie Neel Chrillesen în cotidianul francez Le Figaro.
Să citeÅŸti Biblia ÅŸi să slăbeÅŸti… A fost nevoie de 2 000 de ani pentru ca lumea să se gândească la aceasta , dar, astăzi, ideea face din ce în ce mai mulÅ£i adepÅ£i. ÃŽn Statele Unite, leagănul acestui regim new age, librăriile sunt pline de titluri precum ”Moise nu era gras”, ”Regimul Aleluia”, ”Ce ar mânca Iisus?”, ”Regimul Creatorului” sau ”Trupul, potrivit lui Dumnezeu”. Majoritatea devin rapid bestselleruri. Iar traducătorii lor se pregătesc să inunde Bătrânul Continent.

Numai ”regimul Aleluia” a fost deja urmat de 2 milioane de adepÅ£i, dintre care mulÅ£i se înghesuie să îşi posteze mărturiile pe site-ul Internet al iniÅ£iatorului său, George Malkmus. ”Este o lună de când mănânc aÅŸa cum doreÅŸte Dumnezeu. Am slăbit cu 17 kilograme, nu mai am dureri articulare ÅŸi nu mai am nevoie de medicamente.”

Pentru a acredita legenda sa de ”vindecător”, trimis al lui Dumnezeu, Malkmus îşi istoriseÅŸte bucuros miraculoasa poveste personală. Fost muncitor la căile ferate, devenit predicator baptist, el ar fi supravieÅ£uit unui cancer de colon graÅ£ie unei alimentaÅ£ii ”spirituale”… Regimul lui, denumit ”Aleluia”, se numără, astăzi, printre cele mai restrictive diete biblice. Acesta, bazat exclusiv pe capitolul I, versetul 29 din Geneza – ”Iar Dumnezeu a zis: ‘Iată, v-am dat toate plantele purtătoare de seminÅ£e, aflate pe faÅ£a întregului pământ, ÅŸi toÅ£i pomii în care există fructe ce poartă seminÅ£e; aceasta vă va fi hrană”’ -, interzice orice produs animal /cu excepÅ£ia mierii/ ÅŸi nu admite decât fructele, legumele, anumite cereale, cu condiÅ£ia ca ele să fie crude în proporÅ£ie de 85 la sută.

Căci, potrivit lui Malkmus, dacă Adam a trăit 930 de ani, fiul său, Seth, 912 ani, Enoh – fiul lui Seth – 905 ani…, a fost tocmai pentru că alimentaÅ£ia lor a fost crudă. După Potop, totul s-a stricat. Omul a început să îşi prelucreze termic alimentele ÅŸi să mănânce carne. ConsecinÅ£a a fost că vârsta medie a scăzut, mai întâi, la 110 ani, după care s-a redus necontenit.

”Da” rugăciunii, ”nu” tentaÅ£iei

Jordan Rubin, autorul ”Regimului Creatorului”, nu aderă la această teorie. Fiind evreu mesianic, el s-a inspirat dintr-o altă parte a Vechiului Testament /Cartea Leviticului/ pentru a alcătui un program nutriÅ£ional, graÅ£ie căruia – spune el – ar fi învins boala Crohn /caracterizată prin prezenÅ£a unei inflamaÅ£ii cronice în aparatul digestiv/. DeÅŸi predică, de asemenea, fructele, legumele ÅŸi cerealele bio, regimul lui permite ÅŸi unele cărnuri ÅŸi peÅŸti, precum ÅŸi produse lactate, care trebuie, totuÅŸi, să rămână crude ÅŸi nepasteurizate.

ÃŽn sine, aderarea la un regim bogat în vitamine ÅŸi în fibre, lipsit de produse prelucrate, de aditivi ÅŸi de grăsimi saturate nu este condamnabilă în plan nutriÅ£ional. AsociaÅ£ia Americană de Dietetică se delimitează, însă, de aceste metode. Potrivit acesteia, chiar ÅŸi cele mai populare dintre ele ”mascheză, uneori, ÅŸtiinÅ£a în spatele ideologiei” ÅŸi pot duce la grave carenÅ£e pe termen lung. Stephen Barrett, un psihiatru aflat la conducerea asociaÅ£iei Quackwatch /care denunţă fraudele medicale/, este de acord cu aceasta. El avertizează ÅŸi împotriva recurgerii la aceste programe în scopuri terapeutice /”regimul Aleluia” pretinde că tratează circa 100 de patologii/. Dar spune că, într-o societate afectată de flagelul obezităţii, înÅ£elege entuziasmul. ”Fără îndoială, unele persoane vor urma mai bucuros un regim dictat de cineva care le împărtăşeÅŸte credinÅ£a. Au mai multă încredere, se angajează mai mult.”

Cu atât mai mult cu cât, potrivit unui studiu efectuat – în 1998 – de sociologul Kenneth Ferraro, americanii practicanÅ£i prezintă o rată mai ridicată a excesului ponderal comparativ cu cei care nu cred în Dumnezeu. Åži aceasta, dintotdeauna. Lucrul acesta ar explica apariÅ£ia, în 1957, a primului manual de regim spiritual, ”RugaÅ£i-vă pentru a slăbi”, scris de Charlie Shedd, un pastor presbiterian. Astăzi, Gwen Shamblin, o nutriÅ£ionistă fundamentalistă aflată în fruntea miÅŸcării Weigh Down, propune acelaÅŸi lucru. Ea revendică chiar un milion de adepÅ£i în 70 de ţări ÅŸi a lansat, de curând, un program destinat copiilor: ”Ultimul Exod”. Regimul ei, bazat pe lupta împotriva ”dependenÅ£ei emoÅ£ionale faţă de hrană”, propune citirea Bibliei, ”îngenuncherea ÅŸi rugăciunea”, în locul compensării prin hrană a nevoii de consolare.

Succesul tuturor acestor regimuri se bazează – în mare parte – pe efectul de grup. Creatorii lor străbat continentele pentru a propovădui Cuvântul bun împotriva kilogramelor. Ei formează ”pastori ai sănătăţii” care să preia ÅŸtafeta de la ei ÅŸi creează grupuri de sprijin. ÃŽn fiecare săptămână, de exemplu, programul ”First Place” /Primul loc/, care constă într-o alimentaÅ£ie de tip mediteraneean cuplată cu lectura ÅŸi memorarea unor pasaje din Biblie, îşi reuneÅŸte adepÅ£ii în 12 000 de grupuri de lucru pe tot cuprinsul lumii. ”Acolo, învăţăm să ne hrănim în spiritul lui Dumnezeu, în loc să ne îndopăm cu mâncare”, explică Ann, o canadiancă ce a slăbit cu 14 kilograme în trei luni. ”MotivaÅ£ia noastră este Dumnezeu. Nu trebuie să ÃŽl dezamăgim.”
”Trupul se bucură de o imagine pozitivă”. AÅŸa este intitulat interviul /alăturat articolului din ziarul parizian/ acordat de Vassilis Saroglou, profesor de psihologie la Universitatea Catolică din Louvain /Belgia/ ÅŸi directorul Centrului de Psihologia Religiei /de pe lângă această instituÅ£ie/, în care acesta constată o revalorizare a trupului de către religie.

Iată cum explică el motivaÅ£ia apariÅ£iei regimurilor ”biblice”: ”AlimentaÅ£ia ÅŸi interdicÅ£iile ei au fost – întotdeauna – prezente în religie. ÃŽndeosebi postul, căci trupul trebuia să sufere. Ceea ce este nou, este faptul că, în societăţile noastre – din ce în ce mai păgâne -, oamenii trebuie să se conformeze la niÅŸte norme religioase pentru a legitima o imagine mai pozitivă despre trup.”
Vassilis Saroglou este de acord că religia urmează ÅŸi ea miÅŸcarea. ”Trupul se bucură de o imagine mult mai pozitivă. Apar noi mesaje, precum ‘trupul dv. este templul lui Dumnezeu’, în condiÅ£iile în care, până acum, spiritul prima asupra trupului, considerat impur.”

ÃŽntrebat de ce sunt aceste regimuri atât de populare în Statele Unite, directorul Centrului de Psihologia Religiei a spus: ”Poate pentru că, acolo, stima de sine ca ideal este mult mai puternică decât în Europa. Aprecierea de sine ÅŸi aprecierea a ceea ce ai este o valoare forte în Statele Unite. ÃŽn fine, supunerea faţă de autoritate – inclusiv divină – este mai accentuată acolo.”

Adauga un comentariu

*