Case in pericol de prabusire la Onesti

Desi a fost grav afectat de inundatiile din 2005, municipiul Onesti nu a primit nici acum fonduri pentru a indeparta efectele catastrofei hidrologice din urma cu doi ani. “Noi am facut nenumarate demersuri, inca din 2005, dar nimeni nu a aprobat finantarea lucrarilor”, a precizat primarul Emil Lemnaru.

In cei doi ani care au trecut de la inundatii, situatia s-a agravat in unele zone ale orasului, devenind chiar critica. Un exemplu il reprezinta casele din cartierul Buhoci, aflate pe malul raului Oituz, in aval si in amonte de puntea metalica. “Se constata puternice eroziuni ale malurilor, care pun in pericol stabilitatea locuintelor aflate in imediata apropiere”, a apreciat primarul Emil Lemnaru, care a avertizat ca exista si riscul prabusirii acestor case. Intr-un document intocmit de Biroul Integrare europeana, structura din cadrul Primariei Onesti, se precizeaza si faptul ca erodarea “avanseaza rapid la cresterile de nivel ale apelor raului, in perioadele cu precipitatii abundente”.

Reparatiile sunt doar hartie

Pentru a preveni prabusirea caselor, primarul Emil Lemnaru a propus un proiect privind consolidarea malurilor, pe o lungime de peste 100 de metri. Valoarea lucrarilor este de 527.348 RON (5,3 miliarde de lei vechi), iar costurile ar trebui suportate de Administratia Fondului pentru Mediu – AFM (60 %) si de bugetul local al municipiului Onesti (40 %).
In aceeasi situatie se afla si casele din dreptul podului de beton armat, situate tot pe malul raului Oituz, si tot in cartierul Buhoci, unde gradinile oamenilor au fost deja distruse, in pericol ajungand acum locuintele. Executivul local a pregatit si pentru aceasta zona un proiect, in aceleasi conditii ca si celalalt, doar ca investitia este mai mica, de doar 336.470 RON (3,4 miliarde de lei vechi).

Proiecte exista

Cele doua proiecte s-au aflat pe ordinea de zi a ultimei sedinte a Consiliului Local Onesti, insa au fost retrase in ultimul moment, pentru a fi completate. In schimb, consilierii locali au aprobat un alt proiect, pentru refacerea digului de protectie de langa podul de peste Trotus si consolidarea malurilor, pe distante de cateva sute de metri. Valoarea investitiei este mult mai mare, ajungand la peste 1,9 milioane RON (19 miliarde de lei vechi), finantarea urmand sa fie asigurata tot de AFM (60 %) si bugetul local (40 %). Toate cele 3 proiecte urmeaza sa fie depus la AFM, pentru aprobare. “Daca nu se vor aproba la AFM, atunci vom face lucrarile cand vom avea bani”, a spus primarul Emil Lemnaru.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Dar ca aceeasi locuitori care sunt pe malu raului Oituz si isi arunca gunoaiele si resturile menajere in rau sau pe malul raului nu-i trage nimeni la raspundere.In schimb salariatii primariei fac curat in urma lor.

Adauga un comentariu

*