Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei ANMH pentru următoarea perioadă, Inspecţia Muncii face următoarele precizări cu caracter preventiv:
În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
ANMH are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură-umiditate atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă.
Pentru mentinerea stării de sănătate a angajatilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protectie, duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2000 reducerea programului sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.
În această perioadă Inspecţia Muncii va intensifica acţiunile de control privind modul de aplicare a prevederilor Ordonanţei 99/ 2000 cu scopul de a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme.