Data la care se vor organiza alegerile pentru Parlamentul European (PE) ar putea fi stabilită, miercuri seara, după consultările care vor avea loc la Palatul Victoria între primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi reprezentanţii partidelor parlamentare.
„Voi iniÅ£ia în această săptămână consultări cu partidele politice parlamentare. Voi invita preÅŸedinÅ£ii partidelor ÅŸi liderii grupurilor parlamentare din Senat ÅŸi din Cameră pentru a discuta subiectul Tratatului ConstituÅ£ional, pentru a putea formula, în final, o poziÅ£ie din partea României. Cu această ocazie, nu voi evita să pun în discuÅ£ie ÅŸi tema datei alegerilor pentru PE”, a declarat luni Călin Popescu-Tăriceanu.
În ceea ce priveşte poziţiile partidelor faţă de perioada optimă pentru desfăşurarea euroalegerilor, majoritatea s-au pronunţat pentru lunile octombrie-noiembrie, însă liderii politici aşteaptă rezultatul discuţiilor de miercuri cu premierul.
Astfel, preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a afirmat că luna octombrie ar fi cea mai potrivită pentru organizarea scrutinului, însă a adăugat că democraţii vor decide dacă vor participa la consultările iniţiate de primul-ministru după ce vor vedea conţinutul invitaţiei, respectiv temele care urmează să fie abordate.
Liderul Partidul Social Democrat, Mircea Geoană, a declarat că formaţiunea sa susţine ca alegerile europarlamentare să aibă loc la începutul lunii noiembrie.
Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, a spus că îi este indiferentă ziua în care vor avea loc alegerile pentru PE, doar să nu fie fraudate. El a anunţat că partidul său va fi reprezentat la Palatul Victoria de vicepreşedintele executiv, deputatul Lucian Bolcaş, şi de alţi doi lideri.
UDMR consideră că perioada 4-18 noiembrie este cea mai bună pentru organizarea alegerilor europarlamentare, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, exprimându-se chiar concret pentru data de 11 noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă va trimite o delegaţie la consultările iniţiate de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, delegaţie care va fi condusă de senatorul Codruţ Şereş.
Guvernul stabilise, la începutul anului, ziua de 13 mai ca dată de referinţă pentru desfăşurarea alegerilor pentru desemnarea europarlamentarilor români în Parlamentul European.
Anterior, data de 13 mai fusese convenită, de principiu, într-o întâlnire a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu cu liderii partidelor parlamentare, care a avut loc la 26 octombrie 2006, la Palatul Parlamentului.
Discuţiile privind amânarea alegerilor europarlamentare au început la sfârşitul lunii ianuarie 2007, când preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că îi va propune premierului Călin Popescu-Tăriceanu decalarea scrutinului. Propunerea a fost susţinută de PSD, în opinia social-democraţilor, temele politice interne, respectiv rezolvarea crizei politice, având prioritate în faţa scrutinului pentru Parlamentul European.
La începutul lui februarie, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a cerut partidelor politice să amâne tema suspendării preşedintelui, pentru a nu trebui amânată data alegerilor pentru Parlamentul European.
Opoziţia era de părere la acea vreme că data la care vor avea loc alegerile europarlamentare era mai puţin importantă, prioritară fiind rezolvarea crizei politice prin care trecea România, inclusiv finalizarea demersurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Premierul a avertizat că Guvernul va fi obligat prin lege să reconsidere data organizării alegerilor pentru PE, dacă partidele din opoziţie vor continua procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, deoarece Legea referendumului prevede că nu pot fi organizate alegeri cu 30 de zile înaintea unui referendum şi abia la 45 de zile după acesta.
ÃŽn aceeaÅŸi zi, partidele parlamentare din opoziÅ£ie – PSD, PC, PRM – au cerut amânarea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru a continua procedurile de suspendare a ÅŸefului statului.
Un al treilea apel făcut de premier pentru păstrarea datei de 13 mai a fost pe 20 februarie. Atunci şeful Guvernului i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să amâne declanşarea procedurilor pentru organizarea referendumului privind introducerea votului uninominal.
La 2 martie, preşedintele Traian Băsescu a lansat, la rândul său, un apel către liderii partidelor parlamentare şi grupul minorităţilor naţionale, în care solicita să nu fie modificată data fixată privind alegerile pentru Parlamentul European, respectiv 13 mai.
Zece zile mai târziu, Executivul a decis, în şedinţă extraordinară, amânarea datei alegerilor pentru Parlamentul European pentru semestrul al doilea al acestui an.