Salariaţii români asociază munca cu ideea de plăcere şi se declară mulţumiţi de atmosfera de la serviciu, dar peste jumătate dintre ei doresc să-şi schimbe locul de muncă, potrivit unui studiu al motivaţiei şi implicării salariaţilor la locul de muncă , realizat de Accor Services.
‘SalariaÅ£ii români pot fi incluÅŸi într-o anumită tipologie, se implică emoÅ£ional în munca pe care o fac, au aÅŸteptări mari de la angajatori ÅŸi sunt cei mai mobili dintre respondenÅ£ii europeni’, a spus directorul de marketing al Accor Services, Cristina Hlinschi.
Potrivit studiului, salariaţii români asociază munca în primul rând ideii de plăcere (33 la sută) şi rutină (31 la sută), în mod atipic comparativ cu celelalte ţări europene, acolo unde angajaţii sunt mai degrabă ataşaţi elementului securizant al muncii.
Salariaţii din sectorul public asociază munca cu ideea de plăcere (36 la sută), iar managerii sunt cei care sunt cel mai încântaţi de munca prestată (44 la sută). De asemenea, salariaţii din sectorul privat se simt mai fericiţi şi împliniţi în activitatea pe care o desfăşoară, în timp ce managerii sunt mai fericiţi decât executanţii cu privire la munca desfăşurată.
Românii sunt la jumătatea clasamentului între ţările europene, cei mai fericiţi cu munca pe care o fac fiind belgienii şi spaniolii, iar cei mai nemulţumiţi sunt italienii.
Salariaţii din România sunt mulţumiţi în special în ceea ce priveşte nivelul de autonomie la locul de muncă (69 la sută), atmosfera la locul de muncă (69 la sută) şi programul de lucru (66 la sută). Turcia are cel mai slab rezultat în ceea ce priveşte autonomia la locul de muncă, românii aflându-se pe primul loc în topul autonomiei la locul de muncă.
În topul nemulţumirilor conduc: salariul (30 la sută fiind mulţumiţi) şi beneficiile extra-salariale (27 la sută). Salariul prea mic este şi motivul principal pentru care angajaţii români îşi pierd motivaţia.
‘Circa 51 la sută dintre salariaÅ£i s-au gândit să-ÅŸi schimbe locul de muncă, România fiind peste media europeană la acest indicator’, a spus Cristina Hlinschi.
România conduce în topul ţărilor în care Accor realizează astfel de studii, eşantionul cel mai predispus la schimbarea locului de muncă fiind alcătuit din salariaţi cu vârsta între 18 şi 24 de ani, cu un venit lunar sub 500 de lei, şi care activează în special în industrie.
‘Aceste rezultate pot fi explicate de faptul că piaÅ£a muncii este extrem de mobilă, rata ÅŸomajului este redusă, fiind nevoie de angajaÅ£i. Deci este clar că există posibilitatea schimbării locului de muncă, iar dacă intervine ÅŸi insatisfacÅ£ia, cauzată de salariu să zicem, atunci mobilitatea ridicată se explică’, a spus directorul general Accor Services, Emanuel Malan.
Mobilitatea cea mai mare se înregistrează în special în sectorul privat, acolo unde 38 a sută dintre angajaţi şi-au manifestat intenţia de a-şi schimba locul de muncă, mai ales în rândul execitanţilor, aceştia fiind şi cei mai interesaţi să-şi caute un loc de muncă în străinătate (şapte la sută).
Dacă românii sunt foarte implicaÅ£i în munca lor, atât în sectorul public, cât ÅŸi în sectorul privat, dar mai ales în rândul managerilor – 48 la sută. RecunoaÅŸterea implicării în muncă este privită la fel în România, ca ÅŸi în alte ţări europene. angajaÅ£ii din sectorul public simÅ£indu-se mai apreciaÅ£i (46 la sută) decât cei din sectorul privat (39 la sută).
Românii au dat cea mai mare notă calităţii vieÅ£ii lor profesionale din statele europene participante la studiu – 7,1, în celelalte ţări media fiind de 6,2 – 6,4 la sută.
ÃŽn ce priveÅŸte echilibrul între viaÅ£a profesională ÅŸi cea profesională, opiniile sunt polarizate. 55 la sută dintre salariaÅ£i sunt mulÅ£umiÅ£i, 45 la sută sunt nemulÅ£umiÅ£i. Din cei nemulÅ£umiÅ£i, majoritatea provin din sectorul privat – 46 la sută dintre angajaÅ£ii din acest sector, manageri – 52 la sută ÅŸi top manageri – 63 la sută.
Românii sunt printre cei mai nemulţumiţi din Europa la indicatorul care stabileşte echilibrul între viaţa profesională şi viaţa personală, fiind urmaţi doar de italieni (54 la sută mulţumiţi) şi turci (50 la sută ).
În acelaşi timp, salariaţii români consideră că mulţumirea şi calitatea vieţii lor profesionale au un impact direct asupra performanţei companiei în care lucrează (80 la sută).
Principalele griji ale salariatului român la locul de muncă rămân însă salariul (58 la sută), în special angajaÅ£ii din administraÅ£ia publică, cu un venit lunar sub 500 de lei ÅŸi vârsta între 18 ÅŸi 24 de ani, ÅŸi siguranÅ£a locului de muncă, salariaÅ£i cu vârsta între 35 – 39 de ani, care lucrează în transporturi ÅŸi sectorul bancar.
Principalele aşteptări ale salariaţilor sunt mai degrabă de ordin material. Angajaţii aşteaptă acţiuni prioritare de la angajatorii lor, în următoarele domenii: training (70 la sută), subvenţii pentru concedii (62 la sută), subvenţii pentru îngrijiri medicale (50 la sută).
Pe ultimele locuri se situează subvenţiile pentru activităţi culturale (15 la sută) şi sportive (14 la sută).
ÃŽn acest context, aproape un angajat român din doi face parte din categoria angajaÅ£ilor motivaÅ£i – 49 la sută, 31 la sută sunt încadraÅ£i la categoria angajaÅ£ilor distanÅ£i – 24 la sută ÅŸi cei fragili – ÅŸapte la sută.
Un procent mai mic, de 17 la sută , este reprezentat de angajaţii surmenaţi, demotivaţi şi dezamăgiţi, a căror motivaţie este în scădere.
Studiul a fost realizat între 16 martie şi 4 aprilie 2007, de Ipsos Research pentru Accor Services, printr-un chestionar on-line asupra unui eşantion de 1.481 de angajaţi români în vârstă de 18 ani sau mai mult (în afară de artizani, comercianţi, profesiuni liberale şi agricultori).
România a fost pentru prima dată inclusă într-un astfel de barometru în acest an, alături de Belgia, Cehia, Franţa, Italia, Slovacia, Spania şi Turcia.
Accor Services este cel mai are emitent de tichete de beneficii extrasalariale, atât în România, cât şi la nivel internaţional. În România, peste 25.000 de companii şi un milioan de salariaţi folosesc tichetele emise de companie.ROMPRES