Social-democratie aplicata pe nevoile pensionarilor

Doi dintre tinerii lideri ai PSD Bacau au iesit in fata presei pentru a prezenta cea mai puternica si de impact miscare a social-democratilor din ultimii ani, dar si pentru a demonstra ca le pasa de cei care au muncit o viata. Dragos Benea si Dorian Pocovnicu, secondati de colegul lor Gheorghe Huluta si de reprezentantii pensionarilor bacauani, au detaliat proiectul de lege pentru cresterea pensiilor in România, in special al celor mici, prin majorarea punctului de pensie de la 35% la 45%-55% din valoarea salariului mediu brut pe economie.
La nivel national, proiectul de lege a fost facut cunoscut de presedintele PSD Mircea Geoana, insotit fiind de date statistice care argumenteaza marirea obligatorie a pensiilor. Benea si Pocovnicu au prezentat si ei aceste cifre de-a dreptul ingrijoratoare: in 2007, pensia medie reprezinta doar 31% din salariul mediu pe economie, cel mai mic procent al punctului de pensie din ultimii 17 ani si unul dintre cele mai mici din Europa; in 2007, pensia medie este de 3,4 milioane de lei, în conditiile în care cosul zilnic al costului vietii calculat pentru o viata decenta în România este de 6,4 milioane de lei, conform Aliantei Pensionarilor – cifra verificata si cu Institutul National de Statistica; 53% dintre pensionari au pensii mai mici de 3,6 milioane de lei, iar 20% dintre ei au pensii mai mici chiar de 2 milioane de lei; in România exista aproape un milion de pensionari care au o pensie medie de 1,4 milioane de lei vechi, dintre acestia, 40% au pensii mai mici de 1.100.000 lei. Dragos Benea a mai aratat ca „la aceasta data, pensia reala este de doar 70 la suta fata de cea din 1990. Iar mult trâmbitata recalculare a pensiilor, promisa in campania electorala de defuncta Alianta, nu a atins decât 27 la suta din numarul total al pensionarilor din România, adica doar 1,6 milioane de pensionari din totalul de 5,9 .” Chestionati pe tema surselor din care se va acoperi aceasta majorare semnificativa, liderii PSD Bacau au declarat ca au fost facute calcule serioase, principalul specialist-autor al proiectului fiind fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, in prezent angajat al Bancii Mondiale. Potrivit social-democratilor banii ar pute veni din introducerea unei cote minime de 5% din veniturile realizate din productia si comercializarea produselor petroliere, introducerea unei cote minime de 5% din veniturile realizate din productia si comercializarea de tutun si bauturi alcoolice, introducerea unei cote minime de 5% din veniturile realizate din jocurile de noroc si de pariuri, introducerea unei cote de 5% din veniturile Loteriei Natonale si Imprimeriei Nationale, directionarea care zona pensiilor si cea sociala a 50% din veniturile realizate din Fondul Proprietatea, daca acest Fond va deveni operational.
Efectele legii
Pensionarii care au astazi 3 milioane de lei, în urma legii PSD vor beneficia de 4 milioane de lei, iar cei care au astazi 5 milioane de lei, vor beneficia de o crestere de pâna la 7 milioane de lei. Se mai propune dublarea pensiilor agricultorilor prin cresterea punctajului anual pentru fiecare an realizat de la 0,22% la 0,5% si cresterea pensiei minime garantate la 1.650.000 de lei vechi. De asemenea, valoarea tichetelor de calatorie neutilizate pentru mijloacele de transport interurban auto, naval si mai ales pe CFR va putea fi decontata de catre stat la cererea beneficiarului în trimestrul 1 al anului urmator. Practic, cei care nu folosesc aceste bilete le pot fructifica în numerar pentru a putea sa-si satisfaca o alta nevoie sociala.
www.observatordebacau.ro

Adauga un comentariu

*