Sedinta agitata la Consiliul Local Moinesti

Sedinta CL Moinesti din 27 iunie a avut 12 puncte pe ordinea de zi. Mai mult de jumatate dintre ele au stârnit discutii contradictorii.
„Zilele municipiului Moinesti 2007”, un proiect aflat pe ordinea de zi, a stârnit reactii din partea consilierului local Boris Nazarevici, care a afirmat ca nu stie la a câtea editie se afla si daca este rentabil. A fost sustinut si de consilierul local Dumitru Toma, el considerând chiar ca nu se impune organizarea acestor manifestari culturale. Prezentarea proiectului de hotarâre privind aprobarea intocmirii studiului de fezabilitatate pentru „Modernizarea si reabilitarea Statie de Epurare Ape Reziduale Moinesti” l-a iritat din nou pe consilierul Toma, care, prin desele sale interpelari, la mai toate punctele de pe ordinea de zi, a devenit un fel de Toma… „necredinciosul” al CL. Acesta a intrebat când a fost facuta ultima reparatie si cât a costat. Directorul Relu Adam a raspuns ca ultima modernizare s-a facut la sfârsitul lui 2006 si inceputul lui 2007 si ca statia se afla si in prezent la stadiul unei tehnologii depasite, neagreate de Ministerul Mediului. „Statia de Epurare existenta nu primeste autorizatie de la Mediu pentru ca nu corespunde din cauza nitratilor si detergentilor, parametrilor impusi”, a spus Adam. Amenajarea unei troite pe strada Tudor Vladimirescu i-a scos din nou la rampa pe consilierii Nazarevici si Toma care s-au abtinut de la vot, motivând ca terenul respectiv ar fi in litigiu.

Taximetristii manelisti pusi la zid!

~n municipiul Moinesti, activitatea de transport psublic in regim de taxi se desfasoara conform Legii 38/2003 si este dimensionata in raport cu gradul de satisfacere a transportului public local realizat cu microbuze. Pentru desfasurarea normala a transportului in regim de taxi au fost stabilite prin HCL nr. 25/14.04.2006 un numar de 10 locuri de asteptare pentru 36 de taximetre. Unii cetateni, cum au fost cei de pe strada Tudor Vladimirescu, au solicitat insa desfiintarea locului de asteptare aflat intre magazinul „Select” si BRD, a celui din spatele BRD si, conform unei propuneri a Comisiei juridice de disciplina, de munca protectie sociala, protectie copii, turism si sport, din cadrul Consiliului Local, stabilirea unui nou loc de asteptare in statia taxi „Select” pe sensul de mers pentru sapte taximetre. De asemenea, s-a propus ca pentru marirea gradului de siguranta a circulatiei sa fie amenajate locuri de asteptare prin largirea spatiului rezultat din schimbarea pozitiei panourilor de protectie „Hotel” si o semnalizare corespunzatoare. Consilierii locali a hotarât, in sedinta de miercuri, modificarea HCL 25 si fixarea altor locuri de parcare. Astfel, pe strada Tudor Vladimirescu vor fi cinci statii, una in parcarea ROMAN}A – 5 locuri, altele in parcarea Arta Mestesugari – 5 locuri, in refugiul pentru Autobuze de la Crisu – 2 locuri, in parcarea din fata Hotelului – 7 lucuri si intre CEC si Potta – 3 locuri. Totrodata s-a interzis stationarea taxiurilor pe artera principala de circulatie si in fata magazinului „Select”. Pe strada „Cpt. Zaganescu” va functiona o statie in parcarea SELENA – 3 locuri, una pe strada „Zorilor”, alta in zona Judecatoriei – o statie cu 4 locuri, una in zona Spitalului Municipal – 3 locuri si alta in fata Liceului „Spiru Haret” – 4 locuri. ~n total, in municipiu vor fi 9 statii pentru taximetre in loc de 10 câte au fost pâna acum. Unii consilieri s-au ridicat impotriva taximetristilor care, in timp ce stationeaza, asculta la maxim manele tulburând in acest fel linistea locuitorilor din zona, iar Dumitru Toma le-a cerut politistilor sa intervina.

Stadionul „Petrolul”, inchiriat

Consiliul Local Moinesti a intentionat inca din 2002 sa treaca in domeniul public stadionul „Petrolul”, terenul de tenis cu bitum din strada Zorilor, a strandului „Lucacesti”, a Clubului „Lira” si a Bazei de tratament. De-abia in sedinta din 29 martie 2007 s-a reusit acest lucru, prin hotarârea CL nr. 28, aprobându-se achizitionarea de la SC PETROM SA E &P a stadionului, dar si a Caminelor de nefamilisti din strazile Vasile Alecsandri, Cpt. Zaganescu, a strandului din strada George Cosbuc si a Clubului „23 August” de pe strada Libertatii. O realizare deosebit de importanta a fost aceea ca valoarea de achzitionare a fiecarui imobil n-a depasit 500 euro. Odata definitivata aceasta initiativa, in sedinta de Consili Local de miercuri, 27 iunie, s-a aprobat tariful de inchiriere pentru terenul de sport 2 din incinta Stadionului municipal, acesta fiind fixat la 50 lei ora. Consilierii locali au ridicat problema elevilor si pensionarilor, carora li se va inchiria acest teren gratuit. Este o initiativa laudabila a consilierilor locali care va duce, poate, la iesirea din impas a sportului moinestean in general si a fotbalului in principal.

„Discutii”, un punct cu multe controverse

Au existat pareri pro si contra introducerii acelor „camile” de limitare a vitezii, unii consilieri locali subliniind faptul ca ele ar trebui semnalizate corespunzator, pentru a avertiza conducatorii auto. Consilierul Ioan Calin a afirmat ca reteaua de cablu locala este o rusine pentru oras, el fiind sustsinut si de consilierii Titi Istrate si Boris Nazarevici. Primarul Vasile Ailinicai a raspuns tutoror celor care au obiectat atunci când s-au supus aprobarii cele 12 proiecte. El a declarat ca va continua sa organizeze „Zilele Moinestiului” pâna se vor crea conditii ca moinestenii sa poata asista in conditii civilizate la un spectacol, pâna se va inaugura acea biblioteca de nivel european. ~n ceea ce priveste daca este oportuna ridicarea unei troite pe strada Tudor Vladimirescu, lânga Banca Carpatica, primarul i-a intrebat pe „cârcotasi” sa spuna si care este momentul oportun, pentru ca troita a primit avizul Episcopiei Romanului si face parte din proiectul de modernizare a municipiului. „~ntrebarile care sunt puse sa nu fie tendentioase, pentru ca si raspunsurile vor fi pe masura. Avem un program de amenajare a parcarilor si a locurilor de joaca pentru copii, dar trebuie sa respectam noi mai intâi legea, pentru ca altfel ramânem cu sfaturile. Suntem intr-un Consiliu Local, nu in piata, nu in parc, nu putem discuta pe lânga subiect, trebuie sa ne informam, sa ne sustinem punctele de vedere”, le-a cerut primarul Vasile Ailincai consilierilor care nu s-au sfiit sa dea sfaturi insa fara sa „divulge” si sursele de finantare.
Nicolae TURCU

Comentarii

  1. catalin c. a zis:

    ma bucur ca sunt si oameni de buna credinta ca d-l Toma ,nu lingai ce se invarvart in jurul primarului Ailincai pentru a-si desvolta propiile afaceri!!!tine-o tot asa Toma!!!1

Adauga un comentariu

*