In ziua de azi stresul face mai multe victime decat toate epidemiile de ciuma, holera sau tifos la un loc. Ii pierdem pe cei dragi in accidente ori din cauza unor boli necrutatoare, fara sa ne dam seama ca de vina pentru tot ce se intampla este stresul. Ca sa scapam de el, nu trebuie sa fim bogati.
Este de ajuns sa punem in practica chiar si numai unul dintre sfaturile oferite de site-ul about.com.
Cele mai rapide si eficiente sunt exercitiile de respiratie. Sunt foarte bune pentru organism: oxigeneaza sangele care urca la creier, relaxeaza muschii si linisteste mintea. Sunt la indemana oricui, pot fi practicate oriunde si au efect rapid.
Pe locul 2 – meditatia. Are ca baza exercitiile de respiratie, insa merge un pic mai departe. Cand meditati, creierul elibereaza anumiti hormoni care fac bine organismului.
In plus, faptul ca va concentrati asupra neantului, nu-i mai permite mintii sa munceasca in plus si sa creasca nivelul stresului.
Pe locul 3 – imaginatia ghidata. Va ia mai mult timp s-o practicati, dar daca reusiti sa o faceti este un mod foarte bun de a va elibera de stres si de a va relaxa. Unii cred ca este mai usor de practicat, in comparatie cu meditatia, insa multi considera ca este mai usor sa te concentrezi la “cevaâ€, decat la “nimicâ€. Pe unii ii ajuta daca pun o melodie pe fundal.
Pe locul 4 – vizualizarea. Are la baza imaginatia ghidata. Va puteti inchipui ca sunteti mai sanatos, mai relaxat, ca reusiti sa faceti anumite lucruri si sa aplanati anumite conflicte. Si, prin autosugestie, chiar veti reusi sa fiti asa cum va imaginati.
Pe locul 5 – auto-hipnoza. Cuprinde cateva dintre trasaturile imaginatiei ghidate si a vizualizarii. Cu ajutorul ei veti comunicata direct cu dumneavoastra insiva si astfel veti reusi sa diminuati durerea pe care o simtiti, sa scapati de obiceiurile rele, sa dezvoltati unele mai sanatoase si chiar sa gasiti raspunsuri la intrebari care nu va sunt clare. Necesita antrenament si oarece experienta, insa merita.
Pe locul 6 – exercitiul fizic. Multi oameni fac sport sa slabeasca sau sa se mentina in forma, sa fie sanatosi sau sa arate bine. Oricare ar fi motivul, exercitiul fizic este de mare ajutor in lupta cu stresul. Exercitiul te face sa uiti de situatiile stresante, de frustrari si creste nivelul endorfinelor.
Ce efect au acestea? Ele duc la sentimente precum euforia, cresterea apetitului si eliberarea hormonilor sexuali, stimuland sistemul imunitar.
Pe locul 7 – relaxarea progresiva a muschilor. Incordand si relaxand toate grupele de muschi din corp, poti elibera tensiunea si te poti simti mai relaxat doar in cateva minute. Pentru asta nu-ti trebuie un echipament special. Incepeti prin a tensiona, 10 secunde, toti muschii fetei, printr-o grimasa. Si apoi relaxati-i alte 10 secunde. Repetati exercitiul cu gatul, treceti la umeri, etc.
O puteti face oriunde. Cu cat practicati mai mult aceasta metoda, veti realiza ca va puteti relaxa mai repede si mai usor, reducand tensiunea de indata ce se iveste.
Pe locul 8 – sexul. Probabil ca stiti ca sexul va elibereaza de tensiuni, dar v-ati gandit vreodata sa-l practicati ca sa va eliberati de stres? Beneficiile sunt numeroase, insa, din pacate, multor oameni nu le arde de sex cand au probleme.
Pe locul 9 – muzica. Terapia prin muzica are numeroase beneficii pentru cei care sunt stresati sau chiar sunt bolnavi de cancer. Pentru cei care sunt in prima situatie, o muzica adecvata poate micsora tensiunea arteriala, ii poate relaxa si le poate calma mintea.
Pe locul 10 – yoga. Este una dintre cele mai vechi metode de autocontrol. Se practica de 5.000 de ani. Combina mai multe tehnici care au rolul de a ne tine departe de stres, cum ar fi respiratia, meditatia, imaginatia si miscarea, aducand foarte multe beneficii, pentru cat timp si energie consumam.
HotNews.ro, Veronica Radulescu