Nivelul de impozitare a fortei de munca din Romania este unul dintre cele mai mari din Europa, situatie ce dauneaza intregii economii, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale, citat de Newsin. Potrivit aceleiasi surse, un alt efect al nivelului mare de impozitare este reducerea productivitatii muncii si, prin urmare, afectarea PIB-ului.
Astfel, cheltuielile totale cu asigurarile sociale (pensii, sanatate, somaj, accidente de munca, handicap) reprezinta jumatate din nivelul salariului brut.
Conform studiului „Programul de dezvoltare umana in Romania”, sistemul de pensii „continua sa fie afectat de slabiciuni structurale majore si sa impuna o rata de contributie sporita care stimuleaza evaziunea, reducand si baza de contributie”.
Intr-un clasament al valorii contributiilor platite atat de angajat, cat si de angajator in Europa, Romania se situeaza pe locul sase din 26 tari, cu 46,25%, fiind depasita numai de Olanda, Cehia, Franta, Albania si Polonia. La polul opus al clasamentului de afla Belgia, Marea Britanie si Irlanda, unde contributiile cumuleaza mai putin de 30%.
In ciuda locului ocupat de Romania in acest clasament, veniturile pe care statul roman le incaseaza sunt printre cele mai mici din Europa. Astfel, Romania ocupa alaturi de Marea Britanie si Irlanda ultimile trei locuri din totalul de 26 analizate de Banca Mondiala, contributiile din impozitarea salariala reprezentand mai putin de 6% din PIB.
Austria, Italia, Polonia si Slovenia obtin din contributii sume de peste 12% din PIB, aflandu-se pe primele locuri, in Europa.
In studiu se mai arata ca nivelul contributiilor sociale s-a majorat incepand cu 1990 ca urmare a cresterii numarului pensionarilor in paralele cu scaderea numarului de angajati.
Astfel, bugetul statului a fost afectat prin reducerea veniturilor si sporirea cheltuielilor, solutia identificata de Guvern fiind majorarea contributiilor.
HotNews.ro