Moinesti, un oras cu dorinte europene

Municipiul Moinesti a facut progrese insemnate in ultima perioada in ceea ce priveste curatenia. Din pacate, eforturile edililor nu sunt sprijinite intotdeauna si de unii consilieri locali. {i nici chiar de unii cetateni ai municipiului.

Unul din punctele de atractie ale ultimei sedinte de Consiliul Local a constituit-o discutarea unui studiu de prefezabilitate in ceea ce priveste Statia de Epurare. Din pacate, unii consilieri locali n-au inteles ca aceasta trebuie remaniata si reamenajata destul de des, si atunci au invocat motivul ca nu de multa vreme, statia fusese reparata. „Este adevarat, Statia de epurare a mai fost reparata la sfarsitul lui 2006 si inceputul lui 2007. Ceea ce nu s-a inteles este faptul ca aceata statie e subdimensionata si ea colecteaza apa epurata si apa fluviala. A fost reparata din 1964 in prima faza, continuand pana in 2001. A fost refacuta prin instalarea unui nou biofiltru, insa tot nu s-a ajuns la parametrii ceruti de standardele europene. Am incercat si am reusit cu mari eforturi ca, in ultima sedinta de Consiliu Local sa aprobam efectuarea acelui studiu de prefezabilitate. Noi am demarat un program de finantare PHARE, 90 la suta din suma fiind nerambursabilka iar zece la suta fiind achitate de Primarie. Sunt niste indicatori si parametri care trebuie respectati, in special la nitrati si detergenti. Se efectueaza analize saptamanal. Noi ne dorim o statie de epurare moderna, pentru ca aceasta nu mai suporta parametrii normali. Sirtuatia inca nu este grava, noi am schimbat niste echipamente si am incercat sa imbunatatim performantele statiei, dar n-am reusit in totalitate. Am redus consumul la energia electrica la 35 la suta si avem un control mai bun asupra statiei decat pana acum. Doar partea tehnica de namol este autorizata. Ceea ce ma surprinde este ca, din 2001 si pana acum, de cand s-au finalizat reparatiile, niciun consilier local nu s-a interesat de statie. De-abia acum, cand se incearca sa se faca ceva, unii vor sa puna bete in roate acestui studiu”, declara Relu Adam, directorul PREST SERV SA Moinesti.

O baza tehnico – materiala precara

„Cu o baza tehnico-materiala modesta, nu se pot face prea multe, pentru a putea spune ca Moinestiul este un oras curat”, afirma ing. Ducu Cehan, seful Centrului Salubritate din cadrul SC PREST SERV SA Moinesti. O declaratie surprinzator de sincera a tanarului inginer moinestean care nu se sfieste sa spuna ca in oras, in cateva zone, curatenia mai lasa de dorit. Parcul Centrului de Salubritatate numara doar patru containere si un tractor, toate vechi de peste 30 de ani, iar cu asa ceva, sa recunoastem, e greu de spus ca salubritatea este la nivel european. „Nu ne este jena sa recunoastem ca in Moinesti, serviciul de salubritate este in proportie de 99 la suta, manual! Nu-i mai putin adevarat ca se inregistreaza o crestere foarte mare a cantitatilor de gunoaie, carora cu greu le facem fata. In ciuda acestui fapt, doar in cateva zone ale municipiului suntem descoperiti si incercam sa facem fata ritmului de colectare”. Sperantele se leaga tot de Consiliul Local, deoarece o gandire in perspectiva a consilierilor ar putea duce la stabilirea unor masuri care sa duca la achizitionarea unor masini autocompactoare de minim 10 metri cubi. Ori acest lucru se poate realiza tot prin accesarea de programe. „Ne confruntam cu un aspect care ne ingrijoreaza. Gunoaiele sunt depozitate in locuri neautorizate. Noi am desemnat oameni care sa preselecteze gunoiaiele, pentru ca, desi am instalat contaionere pentru pet-uri si gunoaie, unii cetateni ai municipiului nu tin cont de aceste indicatii si le amesteca. Unde mai pui ca rastoarna si moluz. Putem considera un esec instalarea de containere pentru pet-uri si gunoaie. Dar vom insista. Intrucat acum se pune accent si pe selectarea deseurilor electronice, am infiintat un punct in zona centrala si putem spune ca acesta a dat roade. Noi incercam sa tinem pasul cu tot ceea ce se intampla si sa ne aliniem la standardele europene”, spune ing. Ducu Cehan..

Program pentru o groapa de transfer

Municipiul Moinesti face parte dintr-un programn pentru amenajarea unei gropi de transfer pentru ca toate gunoaiele colectate sa ajunga la groapa din municipiul Onesti. Rampa existenta la marginea orasului va trebui desfiintata pana in 2009. Chiar si asa, aceasta a fost incadrata in normele stabilite de Agentia de Mediu, ridicandu-se un gard de imprejmuire si facandu-se un put de colectare.

caseta 1

Un parc asteptat de moinesteni

In zona centrala, in vecinatatea Spitalului municipal, moinestenii pot respira nu de multa vreme un aer parca mai curat. „Parcul tei”, cum este si era cunoscut de locuitorii orasului, a fost reamenajat, fiind montate banci, mese, aleele au fost asfaltate. Din pacate, cei care-si petrec multe ore in acest parc, ignora eforturile edililor. „De-abia reusim sa adunam gunoaiele ca imediat acestea apar la loc”, spune seful Salubritatii moinestene. {i nu in containere, ci pur si simplu aruncate pe jos.

Apa in suferinta

„In municipiul Moinesti, pierderile de apa sunt de peste 50 la suta, existand datorii la APA SERV si Apele Romane, spune directorul PREST SERV SA, Relu Adam. Am inceput reabilitarea integrala pe strazi. Tevile din PHN, care au o viabilitate de peste 50 de ani, le vor inlocui pe cele existente, dar nu le putem schimba pe toate. Pe strada Tudor Vladimirescu inlocuim doua tronsoane, unul de 600 metri si altul de 800. Pe strada Oituz inlocuim totul, canalizare, apa si bransam individual cu apometre. Se merge incet, dar se face ceva. Ceea ce este cert e faptul ca in centrul municipiului, dupa terminarea lucrarilor, nu se va mai sapa niciodata”. In intenta edililor moinesteni este intrarea pe un sistem nou de distribuire a apei. In cartierele Vasaiesti, Hangani, Lucacesti sat sau Micleasca nu vor mai fi probleme in ceea ce priveste furnizarea apei potabile. Aceasta va fi de buna calitate, se vor lua probe zilnic. „Din pacate, nu putini sunt cetatenii care, motivand ca au apometre, fac o adevarata risipa de apa. Stropesc in gradina, uda straturile cu flori cu apa porabila, nesocotind faptul ca, in alta parte a orasului, apa nu curge”, a tinut sa adauge Relu Adam.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*