Onestiul nu si-a revenit dupa inundatii

Pagubele produse la Onesti de inundatiile din 2005 au fost estimate la peste 150 miliarde de lei vechi, dar guvernantii nu au alocat municipiului decat sume infime pentru refacerea infrastructurii distruse sau avariate.

Municipalitatea onesteana a facut demersuri repetate pentru obtinerea fondurilor necesare, insa eforturile au fost zadarnice. Ca urmare, onestenii incerca acum sa se descurce cu fonduri proprii, de la bugetul local. Insa resursele locale sunt foarte limitate, motiv pentru care s-a acordat atentie obiectivelor prioritare, unul dintre acestea fiind si refacerea puntii metalice de pe raul Casin, din zona strandului.

Distrusa in intregime la inundatiile din 2005, puntea asigura legatura dintre zona de nord-est a orasului si centrul civic al municipiului, iar onestenii au facut nenumarate solicitari pentru refacerea acesteia. Primaria Onesti a facut un proiect pentru construirea unei noi punti pietonale, care se va realiza pe vechiul amplasament si va costa aproape 500.000 de RON (5 miliarde de lei vechi), fondurile fiind asigurate de la bugetul local. Puntea va fi destinata doar circulatiei pietonale si va avea o latime a carosabilului de 2,20 metri. Pentru a preveni efectele altor inundatii, structura va fi suprainaltata cu un metru fata de nivelul malurilor, iar la capetele puntii se vor realiza rampe de acces pentru persoanele cu handicap si scari de acces din beton. Studiul de fezabilitate, care a fost deja aprobat de legislativul local, prevede ca durata de realizare a lucrarilor este de 12 luni, insa primarul Emil Lemnaru a precizat ca putea ar putea fi terminata si in 6 luni de zile.

Legat de refacerea puntii de pe Casin, a mai fost discutata inca o propunere, de a se adapta structura si pentru traficul rutier de mic tonaj (pentru autoturime), insa primarul Emil Lemnaru a precizat ca, pentru o asemenea investitie, costurile s-ar ridica la un nivel mult prea mare pentru bugetul local. In municipiu mai sunt si alte investitii in curs de derulare, dar au mai aparut si altele noi, ultima dintre ele fiind realizarea retelei de apa potabila pe Calea Slanicului, pentru care costurile se ridica la aproape 200.000 de RON (peste 2 miliarde de lei vechi).

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*