MAE aşteaptă răspuns de la autorităţile ucrainene în legătură cu norul de fosfor produs de catastrofa feroviară de lângă Lvov

Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat marţi pe canale diplomatice de partea ucraineană despre accidentul de tren de lângă Lvov, în urma căruia s-a format un nor de fosfor, a declarat, marţi, pentru ROMPRES, purtătorul de cuvânt al MAE, Ilie Bănică.

El a precizat că diplomaţii români au contactat autorităţile ucrainene, mai exact Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev, iar, în prezent, aşteaptă un răspuns cu informaţii detaliate despre acest accident.

Specialiştii în domeniu apreciază că norul toxic din Ucraina nu va putea ajunge în România în următoarele 36 de ore, iar în prezent nu există vreun pericol pentru România, a declarat, marţi, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Åžeful Executivului i-a solicitat ministrului Mediului, Attila Korodi, să convoace reuniunea comitetului pentru situaÅ£ii de urgenţă ÅŸi să analizeze situaÅ£ia. „Fac un apel la calm. Nu trebuie să vă panicaÅ£i. Dacă va fi necesar, vom adopta anumite măsuri. Nu există în acest moment un risc pentru teritoriul românesc”, a declarat premierul Tăriceanu.

Autorităţile ucrainene au instituit marţi alertă de contaminare cu substanţe chimice periculoase pentru viaţa omului şi au dispus evacuarea populaţiei dintr-o zonă limitrofă regiunii Lvov, din vestul Ucrainei, unde luni seara a deraiat un tren cu cisterne care transportau fosfor lichid, iar 15 dintre acestea au luat foc.

În urma incidentului s-au produs emisii de gaze nocive pe o distanţă de 90 de kilometri pătraţi, după cum menţionează un comunicat al Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

Douăzeci de persoane au fost spitalizate şi aproape o mie au fost evacuate din mai multe sate ucrainene aflate în zona Lvov, contaminată cu substanţe chimice periculoase pentru viaţa omului, în urma deraierii unui tren ce transporta fosfor galben lichid.

Vicepremierul Aleskandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia de la reactorul nuclear de la Cernobâl din 1986. ‘S-a produs un dezastru. După catastrofa de la Cernobâl, ne confruntăm cu o situaÅ£ie care prezintă un pericol real pentru oameni’, a spus Kusmuk, citat de Associated Press.
ROMPRES/

Adauga un comentariu

*