Specialiştii de sănătate publică nu deţin informaţiile necesare despre norul de fosfor

Ministerul Sănătăţii Publice precizează că, în prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format în urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentraţia de fosfor, altitudinea la care se află sau dacă acesta se îndreaptă spre România, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Ca urmare, nu sunt date suficiente pentru ca specialiştii de sănătate publică să poată stabili măsuri concrete cu privire la efectele asupra stării de sănătate a populaţiei.

Totuşi, literatura de specialitate arată că, în situaţiile în care există riscul să se găsească fosfor în atmosferă acesta poate pătrunde în organism pe trei căi: calea respiratorie, calea cutanată şi calea digestivă.

Pentru fiecare dintre acestea în parte se poate prescrie un tratament de către medicii specialişti în funcţie de gradul de afectare, concetraţia de fosfor acumulat, patologia pacientului.

Măsurile de preveniţie care se pot lua în condiţiile date se referă la:limitarea expunerii în aer liber, în mod special a persoanelor cu risc (copii, vârstnici, bolnavi cronici), limitarea consumului de produse posibil contaminate, consumul de apă potabilă controlată şi evitarea scăldatului în ape din spaţii deschise.

Ministrul Sănătătţii Publice, Eugen Nicolăescu face un apel atât către populaţie, cât şi către reprezentanţii mass-media la calm.

Ministerul Sănătăţii Publice va informa în permanenţă populaţia despre măsurile ce se pot lua într-un interval de timp în funcţie de datele comunicate de către Comitetul pentru situaţii de Urgenţă.

Adauga un comentariu

*