Codul Rutier are o fata mai umana!

Normele legale privind circulatia pe drumurile publice au fost modificate si completate printr-o ordonanta de urgenta. Principalele modificari privesc atat birocratia legata de autoturisme cat si relaxarea unor norme legale.

1.In cazul in care v-a fost retinut permisul, nu mai este obligatoriu sa daai examen pentru recuperarea acestuia decat da ati produs un accident cu pagube materiale sau o infractiune, in urma faptului ca ati trecut pe rosu, ati condus sub influenta alcoolului sau nu ati acordat prioritate.

2.In cazul unui accident usor, nu va mai trebui sa mergeai la politie, fiind suficienta o constatare amiabila si o vizita la firma de asigurari.

3.Daca permisul va este suspendat pentru depasirea vitezei maxime admise cu 50 de kilometri pe ora, Politia va va elibera o dovada pe baza careia veti putea circula 15 zile.

4.Conducatorii de vehicule care folosesc nejustificat luminile de ceata, aducand prejudicii celorlalti participanti la trafic, vor fi sanctionati de acum incolo.

5. Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei nu se mai depune la serviciul politiei rutiere ci se depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, urmand ca, in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut sa fie restituit titularului. Plangerea suspenda executarea amenzilor si sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Daca instanta judecatoreasca respinge plangerea, contravenientul trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.

6. Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere in situatia schimbarii de catre titular a domiciliului.

7. Incalcarea unor reguli de circulatie poate fi probata si cu ajutorul camerelor video, mijloc tehnic ce nu se omologheaza, ci doar se certifica.

8. Un nou proprietar are obligatia de a transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, tot in termen de 30 de zile.

9. Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 km/h mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

10. Politia rutiera poate dispune doar ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, depozitarea acestora fiind atributul administratiei publice locale sau al administratorului drumului public.

11. Incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) este valabila acum si pentru remorci si mopede.

12. In cazul unui accident grav, medicul care nu a comunicat politiei rutiere faptul ca o persoana care a cauzat accidentul era inapta pentru a conduce un autovehicul sau tramvai va fi sanctionat doar prin amenda penala.

13. A fost stabilita intinderea aplicarii masurii suspendarii, in sensul ca nepromovarea testului sau neprezentarea conducatorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendarii dreptului de a conduce pentru o singura perioada de 30 de zile, urmand ca la expirarea acesteia titularul sa redobandeasca dreptul de a conduce.

14. A fost stabilita o egalitate de tratament, prin introducerea sanctiunii suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 de zile, atunci cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul au dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Conducatorii auto vor avea dreptul sa foloseasca in continuare detectoarele radar, modificarile operate prin Ordonanta de Guvern asupra Codului Rutier nefacand referire la normele legale care permit soferilor sa utilizeze astfel de aparate. Legislatia in vigoare prevede ca soferii pot fi avertizati de politia rutiera in legatura cu prezenta in trafic a dispozitivelor de masurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare, dar pot folosi si mijloace proprii de detectare a acestor dispozitive. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OU 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice nu intervine asupra acestei reglementari. In virtutea aceluiasi act normativ, soferii care raman fara permis dar nu au savarsit accidente grave nu vor mai sustine examen pentru redobandirea dreptului de a circula. Noul Cod Rutier se imblanzeste astfel putin, cea mai buna veste fiind simplificarea procedurilor birocratice in cazul unui accident usor. In schimb, eliminarea prevederii reexaminarii pentru suspendarea carnetului va da apa la moara celor care incalca legea rutiera absolut zilnic, acestia nemaiavand a se teme decat de cateva saptamani de stat pe bara.

Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*