Cercetatorii australieni si finlandezi au spulberat mitul vitaminei C, cel mai promovat supliment impotriva racelii si gripei.Un studiu, citat in editia online a cotidianului The Independent de miercuri, arata ca vitamina C este esentiala pentru protectia celulelor dar nu poate sa vindece raceala chiar daca sunt administrate doze foarte mari.
Nu scapati de stranut, guturai sau tuse daca mancati vitamina C, spun autorii studiului care au observat efectele acestui supliment asupra a 11 000 de persoane bolnave.
In plus, singurele persoane care ar putea avea vreun beneficiu daca inghit aceste pastile sunt cele care sunt supuse unui mare efort fizic, cum ar fi soldatii, schiorii sau alergatorii la maraton. In cazul lor se reduce la jumatate riscul de a raci daca iau zilnic o pastila de vitamica C, adauga oamenii de stiinta.
In schimb, ceilalti nu merita sa cheltuiasca banii pentru acest supliment.
Din 1930 de cand a fost descoperita, administrarea vitaminei C a provocat numeroase controverse. Teoria ca aceasta poate vindeca raceala s-a raspandit in toata lumea inca din 1970 datorita chimistului Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie. El a considerat ca vitamina C se poate administra profilactic si terapeutic in numeroase boli, de la banalul guturai pana la cancer.
El recomanda administrarea zilnica a unei doze de 1000 mg, de vitamina C, dar, in zilele noastre doza recomandata este de 60 mg.
Autorii studiului ofera alte metode pentru a ne mentine sanatatea: luati Echinacea ( reduce la jumatate riscul de a raci), beti ceai fierbinte cu lamaie, nu dati mana cu persoanele bolnave (este cea mai des intalnita cale de raspandire a racelii).
HotNews.ro