Chiar daca Primaria ii ignora, canicula nu i-a doborât pe bacauani

Desi temperaturile din aceasta saptamâna au fost din ce in ce mai mari, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bacau numarul cazurilor care au necesitat aisstenta medicala din cauza caniculei a fost destul de mic.Potrivit evidentei obligatorii in aceasta perioada, intr-un interval de 24 de ore, s-au prezentat la UPU 130 de pacienti, o cifra care se incadreaza in media obisnuita. Dintre acestia, doar 27 au avut afectiuni provocate de temperaturile ridicate, iar din totalul de 130, numai 16 au necesitat spitalizare. Trebuie mentionat ca din categoria de vârsta peste 75 de ani, una dintre cele mai expuse in aceste conditii, doar 14 bacauani au venit sa ceara ajutor medical, fapt care nu poate decât sa bucure. Concluziile medicilor sunt ca bacauanii sunt mai inteligenti decât alti români (exista orase in care au murit oameni si foarte multi au cazut pe strada) si se feresc de canicula, dar si ca gena bacauana este ma rezistenta dect a altora.

Aer conditionat la urgenta

Pentru ca pacienta sa nu sufere si din cauza caldurii, conducerea Spitalului Judetean a actionat de urgenta pentru achizitionarea si montarea aparatelor de aer conditionat. Potrivit declaratiilor directorului general Dan Stoica, in ultima perioada au fost instalate peste 200.000 BTU (unitati de racire). Dintre acestea, 198.000 BTU au fost cumparate din fonduri proprii (costurile sunt de peste 200 de milioane lei), iar 18.000 BTU sunt donatii. Sectiile care au avut prioritate sunt maternitatea, cardiologia, diabetul, laboratorul de analize, ATI si UPU. In evidenta contabila a speitalului se afla 26 de aparate de aer conditionat, iar directorul Stoica a cerut sa fie inventariate pentru a se folosi cât mai rational, in folosul pacientiulor.

Apa pentru cadrele medicale

Desi nu trecusera trei zile cu temperaturi peste 37 de grade, Dan Stoica a dispus ca personalul sa primeasca apa. „Legea spune intr-un fel, dar nu puteam astepta trei zile si pe urma sa vedem cine a spuravietuit. Am dat apa oamenilor, este o masura normala!”, crede directorul Stoica. Costurile sunt de circa 25 de milioane de lei vechi pe zi si, daca nu se vor deconta de Casa de Asigurari, banii vor veni din veniturile prorpii ale spitalului.

Doar la Precetura e camera racoroasa

Urmând recomandarile la nivel national, Prefectura Bacau a amenajat o camera climatizata, la numarul 35, in care temperatura este una normala, si in care se gaseste apa, o trusa de prim-ajutor, medicamente specifice, dar si asistenta medicala specializata. Tot la Prefectura exista o linie telefonica tel-verde – 0 800 800 371 – „conectata la numarul de telefon al ofiterului de servici (sic!) din cadrul Institutiei Prefectului: 0234 537 416”, dupa cum a avut bunavointa sa ne informeze Ramona Iulia Chiriac, care se prezinta „director Cancelaria Prefectului Institutia Prefectului”. Toate primariile din judet au obligatia sa amenajeze asemenea spatii, unde locuitorii respectivelor localitati sa primeasca ajutor de urgenta. Din pacate, la Primaria municipiului Bacau aceasta problema a fost tratata cu superficialitate. Nu numai ca nu a fost amenajata o asemenea camera cu un minim de tratament medical, dar cei care au nevoie de ajutor primesc doar un pahar cu apa calda si un sfat binevoitor de la un functionar care nu are competente medicale, insa a fost desemnat de sefi sa tina locul unui om calificat. Nici cele câteva cismele si „tâsnitori” care mai exista pe spatiul public in Bacau nu functioneaza, Primaria multumindu-se sa ude o data-de doua ori strazile din centru si sa dea drumul la cele doua fântâni arteziene din tot municipiul.

Mihaela MOCANASU

Adauga un comentariu

*