Folosirea colorantului alimentar suspectat că ar avea efecte cancerigene, Roşu 2G, la fabricarea anumitor tipuri de cârnaţi şi hamburgeri va fi interzisă de Uniunea Europeană, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.
După avizul favorabil al experÅ£ilor din cele 27 de state membre „Comisia va adopta în următoarele zile un act normativ care interzice utilizarea acestui colorant alimentar iar măsura va intra în vigoare imediat ce actul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE”, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Mann.
Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA) care este pe cale să treacă în revistă toÅ£i aditivii alimentari autorizaÅ£i în Uniunea Europeană a apreciat în data de 5 iulie că aditivul alimentar RoÅŸu 2G „reprezintă un risc potenÅ£ial pentru sănătatea umană, posibilitatea ca acesta să provoace cancer fiind ridicată”, a adăugat Mann.
Colorantul se utilizează în compoziţia hamburgherilor şi a cârnaţilor cu cereale în limita a 20 de miligrame pe kilogram, produse care sunt consumate în pricipal în Irlanda şi în Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt a precizat că stocurile existente pot fi comercializate.
„Utilizarea acestui colorant este autorizată doar pentru două produse, dar acestea nu se fabrică în România. EFSA a semnalat un posibil risc asupra sănătăţii umane, iar dacă se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene, aceasta se va aplica direct ÅŸi în cazul ţării noastre”, a declarat pentru NewsIn, ÅŸef serviciu în cadrul Autorităţii NaÅ£ionale Sanitar Veterinare ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (ANSVSA), Paul Piscoi.
PreÅŸedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, pentru NewsIn, că „niciun producător, membru al patronatului din industria alimentară, nu foloseÅŸte acest colorant”. „Niciun producător nu fabrică aceste produse unde ar putea fi utilizat colorantul. Mai mult, aceste produse nu sunt nici importate, deci nu există pe piaÅ£a românească. Oricum, am recomandat membrilor să nu utilizeze acest colorant, indiferent cât de tentant ar fi preÅ£ul acestuia”, a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat că nici societatea Angst, pe care o conduce, nu utilizează colorantul.
„Principal Company prezentă pe piaţă prin intermediul brandurilor Matache Măcelaru ÅŸi Principal (mezeluri fiert-afumate) ÅŸi Salonta (mezeluri crud-uscate) nu foloseÅŸte în reÅ£eta niciunui produs aditivul Rosu 2G-E128. Principal Company este certificată de Societatea Romana pentru Asigurarea Calităţii (SRAC) pentru sistemul integrat de management al calitaÅ£ii ÅŸi siguranÅ£ei alimentului”, a declarat pentru NewsIn, brand manager Principal Company, Radu Dumitrescu.
EFSA informase la începutul lunii iulie că testele făcute pe animale au demonstrat că anilina, o hidrocarbură aromatică în care se transformă colorantul Roşu 2G în organism poate cauza cancer atât la animale cât şi la om, posibil din cauza acţiunii pe care o are asupra materialului genetic.