Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că formaţiunea ar putea depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului dacă acesta nu va aloca fonduri în mod echitabil şi către primăriile conduse de social-democraţi şi dacă mai hărţuieşte prin controale aleşii partidului.
Corlăţean s-a plâns că în ciuda avertismentelor PSD, Guvernul ÅŸi ministerele continuă să aloce discreÅ£ionar bani în teritoriu numai către clientela PD ÅŸi PNL. Secretarul general al PSD a ameninÅ£at că dacă Guvernul nu va acÅ£iona „rapid prin rectificări bugetare” ÅŸi dacă nu va pune capăt presiunilor la adresa primarilor ÅŸi consilierilor social-democraÅ£i, formaÅ£iunea nu mai are niciun motiv „să Å£ină acest Guvern în viaţă”. Corlăţean a mai spus că dacă în perioada următoare nu va exista o evoluÅ£ie rapidă ÅŸi pozitivă, va propune conducerii PSD în următoarele săptămâni să ia în considerare posibilitatea depunerii unei moÅ£iuni de cenzură în luna septembrie.
Pentru a argumenta că primarii social-democraţi sunt lăsaţi fără fonduri de Guvern, Corlăţean a prezentat o serie de cifre. El a susţinut că în 2006, 78% din resursele alocate comunităţilor locale au fost alocate PNL şi PD, în condiţiile în care PSD are 40% dintre primarii aleşi în România. Ca şi cum discriminarea în alocarea banilor nu ar fi fost singura problemă, actuala guvernare a trecut prin presiuni şi controale nejustificate la hărţuirea primarilor pesedişti, a adăugat secretarul general al PSD, care a mai spus că PD, care deţine şefia celor mai importante instituţii deconcentrate din teritoriu este cel care practică cele mai multe abuzuri.
Liderul PSD a mai spus că luna aceasta, ministerul EducaÅ£iei a alocat o serie de fonduri pentru refacerea ÅŸi amenajarea ÅŸcolilor, însă numai 18% din aceÅŸti bani au fost alocate comunităţilor conduse de pesediÅŸti, 80% din finanÅ£e ducându-se către primarii PNL ÅŸi PD. „Amintesc Guvernului că ÅŸcolile nu au culoare politică. (…) ÅŸi că nu este vorba ca aceÅŸti bani să fie alocaÅ£i pentru baronii PSD, ci e vorba de respectarea legii ÅŸi de alocarea nediscriminatorie a fondurilor”, a spus Corlăţean.
Titus Corlăţean a mai cerut ca guvernanţii să accepte acest concubinaj aproape transparent de la nivel local între PNL şi PD. Aproape 2000 de democraţi sunt încă la conducerea instituţiilor descentralizate din teritoriu, iar dacă PD nu recunoaşte că este în continuare la putere, să-şi retragă oamenii din aceste instituţii, a conchis el.
PSD a ameninţat cu o moţiune de cenzură şi la sfârşitul lunii iunie, înainte de încheierea actualei sesiuni parlamentare, dar pretextul invocat la acea vreme era o eventuală neadoptare a legii pensiilor. Cum legea a fost adoptată, urmare a unor negocieri neoficiale între PNL şi PSD, ipoteza depunerii unei moţiuni de cenzură nu a mai fost valabilă. La sfârşitul lui iunie, după adoptarea legii pensiilor, Geoană a sugerat că la toamnă formaţiunea ar putea depune o moţiune dacă Bugetul pe 2008 nu ţine cont de solicitările PSD privind unele măsuri sociale, în special referitoare la agricultură şi pensionari.