Guvernul german analizează ideea de a-şi deschide mai devreme decât intenţionase piaţa muncii către cetăţenii est-europeni, deoarece se confruntă cu o lipsă a mâinii de lucru, a anunţat marţi purtatorul de cuvant al acestuia.
Problema va fi abordată la sfârşitul lunii august în Consiliul de miniştri, a declarat purtătorul de cuvânt Ulrich Wilhelm, subliniind însă că Guvernul de coaliţie de la Berlin nu are în acest moment o poziţie unitară în această problemă.
Guvernul de la Berlin a adoptat o serie de restricţii pentru forţa de muncă din Bulgaria şi România, care ar urma să fie aplicate până în 2009. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat ieri că nu exista obiecţii fundamentale pentru deschiderea pieţei muncii, dar că această măsură nu trebuie să fie decât o faţetă a unei politici mai ample în sectorul muncii.
„Trebuie stabilit mai întâi câţi germani aflaÅ£i în ÅŸomaj ar putea fi pregatiÅ£i pentru a ocupa locurile de muncă vacante”, a afirmat oficialul german.
După extinderea UE din 2004, Germania a impus restricÅ£ii pe piaÅ£a muncii cetăţenilor noilor membre până în 2009, invocând riscurile de „dumping salarial”. Berlinul are posibilitatea de a prelungi cu încă doi ani aceste restricÅ£ii, dacă poate dovedi că deschiderea pieÅ£ei muncii i-ar crea probleme. ÃŽnsă în Germania încep să apară indicii ale unei penurii de forÅ£a de muncă, rezultatul unei creÅŸteri economice puternice conjugată cu îmbătrânirea populaÅ£iei active. Opiniile pentru soluÅ£ionarea situaÅ£iei diferă.
Conservatorii şi mediile economice pledează pentru un aflux de forţă de muncă străină, argumentând că şomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani. Social-demcoraţii şi sindicatele vor se investească mai mult în reorientarea profesională a şomerilor şi reamintesc că 3,7 milioane de germani nu au un loc de muncă.
Sursa: Romanian Global News