Dupa sase luni in UE, am dat mult mai mult decit am luat

Romania este un contribuabil net la bugetul Uniunii, nereusind sa beneficieze de avantajele aderarii, inormeaza site-ul 1001romania citind Cotidianul.Dupa o jumatate de an de la aderare, Romania a cotizat la bugetul Uniunii Europene 535 de milioane de euro si a incasat doar 330 de milioane din banii europeni, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Cu alte cuvinte, suma totala primita reprezinta doar circa 60% din suma totala platita.

„Pina acum am cotizat la bugetul european 1.766 de milioane de lei, din care transa din luna iulie este de 227 de milioane de lei“, a spus Stefan Ciobanu, director la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor. Daca este luata in considerare alocarea de fonduri comunitare pentru acest an, Romania nu a reusit sa absoarba decit o sesime din banii pe care-i putea accesa. Astfel, din cele 1,9 miliarde de euro la care tara noastra avea acces in primul an dupa aderare, nu au fost cheltuite pina acum decit 330 de milioane de euro.

Sint doua categorii de fonduri comunitare la care Romania are dreptul, cele de preaderare si cele postaderare. Banii cheltuiti pina acum de tara noastra sint doar din programele de preaderare, adica PHARE, ISPA si SAPARD. Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, in perioada 1 ianuarie-30 iunie, Agentiile de Implementare au platit fonduri externe nerambursabile in valoare de 155,7 milioane de euro – pentru Programele PHARE, 73,7 milioane de euro – Programul ISPA si 101 milioane euro – Proiectele SAPARD.

Din fondurile structurale la care are dreptul pentru 2007, adica 1,2 miliarde de euro, tara noastra nu va primi pina la finalul anului nici un ban. Cel mult vom reusi sa angajam o parte din fonduri, daca autoritatile romane vor reusi sa finalizeze procedurile pina la toamna, iar potentialii beneficiari vor depune proiecte. „Lansarea perioadei de depunere a cererilor va avea loc in lunile august-septembrie. Dupa ce beneficiarii depun proiectele, autoritatile le analizeaza si le aproba pe cele eligibile. Analiza poate dura intre o luna si trei luni. Astfel, prin decembrie, probabil, se vor semna deja contracte. Astfel, in acest an nu se pune problema unor accesari de fonduri, ci doar de angajare“, a spus Ciobanu.El a explicat ca banii alocati Romaniei sint prevazuti in bugetul Comisiei Europene, dar tara noastra ii poate utiliza dupa formula n+3, adica pina in 2010. „Banii apar in bugetul Comisiei, dar noi putem trage din ei pina in 2010, ii putem cheltui si in doi ani, dar Comisia ne permite sa ii accesam in patru ani. Astfel, la finalul anului 2010, noi trebuie sa avem la CE cereri de plata pentru cele 1,2 miliarde de euro. Tot asa, pentru cele 1,8 miliarde de euro alocati tarii noastre pentru 2008, Romania trebuie sa prezinte facturile Comisiei pina la finalul anului 2011“, a precizat Ciobanu.

Romania va putea primi totusi niste bani de la UE in acest an, nu din fondurile structurale, ci din fonduri in avans oferite de Comisie pentru a fi utilizati la pregatirea proiectelor. „Vor putea fi primite incepind cu august-septembrie 400 de milioane de euro. Vor putea fi considerate sume absorbite si le vom folosi ca prefinantare pentru a putea demara unele proiecte ale autoritatilor locale sau ale unor ONG-uri“, a spus Ciobanu.

In total, in acest an, Romania va putea accesa doar fonduri de preaderare, probabil de 700 de milioane de euro, dar nici un ban din fondurile structurale. Acestor fonduri li s-ar putea adauga cele 400 de milioane de euro de care a pomenit Ciobanu. In acest fel, s-ar putea ajunge ca, la finalul anului, sa accesam sume comparabile cu cotizatia la bugetul Uniunii, adica 1,1 miliarde de euro. Aceasta fara a lua in seama banii pe care statul roman i-a prevazut in bugetul pe 2007 pentru cofinantare, adica 563 de milioane de euro pentru cofinantarea fondurilor de preaderare.

*
Regula n+3/n+2

In este anul angajamentului, n+3 este anul pina la sfirsitul caruia fondurile angajate in anul „n“ trebuie cheltuite. Sumele necheltuite in intervalul mentionat se pierd. In perioada 2007-2010 se aplica regula n+3, iar in perioada 2011-2013, regula n+2.

Autor: Mihaela Radu

Sursa:Cotidianul

Adauga un comentariu

*