Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Daniel, este unul dintre favoriţii pentru ocuparea celui mai înalt scaun din ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, de-a lungul timpului, a existat o cutumă: aceea ca mitropolitul Moldovei şi Bucovinei să devină Patriarh.
După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obţine Diploma de licenţă în teologie (Noul Testament).
În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
ÃŽn 15 iunie 1979 îşi susÅ£ine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourdă’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité, VII ^ 424 p. Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputaÅ£i profesori francezi: Gerard Ziegwald ÅŸi André Benoit ÅŸi a primit calificativul maxim . Devine astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.
O formă lărgită a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae şi a fost susţinută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti sub următorul titlu: Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală.
ÃŽn urma examenului oral ÅŸi a susÅ£inerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. D. Stăniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în faÅ£a sa un candidat bine pregătit, bine informat ÅŸi mai ales pătruns de dorinÅ£a ÅŸi râvna de a trăi o viaţă teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învăţătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în aÅŸa fel încât să poată răspunde ÅŸi întrebărilor omului de azi, dar să rămână ÅŸi preot adevărat. Cu o preoÅ£ime fără cultură teologică ÅŸi fără trăirea demnităţii ÅŸi misiunii sublime a preoÅ£iei se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică”.
În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.
În martie 1990 este ales şi hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei iar în iunie al aceluiaşi an a fost ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei
Devine membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles în anul 2000. Amos News