Numărul societăţilor de pensii autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/ să administreze fonduri de pensii private obligatorii (pe pilonul II) a ajuns la nouă, după ce CSSPP a autorizat vineri două noi companii.
Cele două societăţi autorizate ca administratori de fonduri de pensii pe pilonul II sunt BT Aegon Fond de Pensii SA şi Generali Fond de Pensii SA.
De asemenea, Comisia a autorizat şi prospectul schemei de pensii administrate privat pentru fondurile de pensii ale celor două societăţi, precum şi actele individuale de aderare anexate prospectelor. Conform Legii nr.411/2004 şi normelor sale de aplicare, în cadrul procesului de autorizare a societăţii de pensii ca administrator se realizează şi autorizarea primului prospect al schemei de pensii administrate privat, elaborat şi propus de către administrator.
Până acum, autoritatea de supraveghere a mai autorizat societăţile Omniasig Pensii, Interamerican, Prima Pensie Fond de Pensii SA, AIG Fond de Pensii SA, ING Fond de Pensii SA, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA ÅŸi Allianz – Å¢iriac Pensii Private SA, ultima companie fiind autorizată ÅŸi ca administrator de fonduri de pensii facultative.
În aceeaşi şedinţă de consiliu, CSSPP a mai aprobat autorizarea de constituire ca societate de pensii pe pilonul II a companiei AG2R Fond de Pensii SA şi a autorizat ca brokeri de pensii private pentru marketingul fondurilor de pe pilonul II a societăţilor Karaszi, VS Company, Brokerpool, Interas, Lion şi CO Invest.
Procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat începe la data de 17 septembrie 2007. În sistemul de pensii obligatorii administrate privat (unul din cei doi piloni ai pensiilor private, alături de pensiile facultative), trebuie să contribuie în mod obligatoriu persoanele sub 35 de ani care contribuie şi în sistemul public, iar facultativ pot participa şi cei de până în 45 de ani, deja asiguraţi şi care contribuie în sistemul public.
Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia la asigurări sociale.
Potrivit legii, un fond de pensii trebuie să aibă minimum 50.000 de participanţi şi se constituie prin contract de societate civilă. Numărul minim de participanţi prevăzut trebuie realizat în perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii.
ROMPRES