O cantitate de iaurturi ale firmei Danone a fost retrasă de pe piaţă la nivelul întregii ţări de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma unei notificări prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje referitoare la prezenţa gumei de guar, posibil contaminată cu dioxină, în iaurturi cu fructe.
Potrivit vicepreşedintelui ANSVSA, Laszlo Csutak, Autoritatea a prelevat probe de la produsele suspectate pe care le-a transmis spre analiză la Laboratorul Comunitar de Referinţă din Budapesta, care urmează să se pronunţe în următoarele 7-10 zile. Loturile de produse suspecte contaminare vor rămâne sub sechestru sanitar- veterinar, până la sosirea rezultatelor de laborator. Guma de guar este un preparat natural, obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat în industria alimentară ca aditiv cu funcţii de agent de îngroşare, stabilizator şi emulgator pentru diverse produse. Dioxina este o substanţă cancerigenă. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de 8 ori puterea de îngroşare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mică fiind necesară pentru a produce o vâscozitate suficientă.
Compania Danone România a precizat, miercuri, că împreună cu ANSVSA a efectuat identificarea cantităţilor de produs care au avut legătură cu alerta europeană privind produsele suspicionate a fi contaminate cu dioxină. ‘ÃŽntreaga cantitate de produse se află acum blocată, sub controlul ANSVSA, în depozitul Danone ÅŸi în mai multe puncte din reÅ£eaua de distribuÅ£ie. S-a efectuat o prelevare oficială de probe din lotul cu data expirării 11 septembrie, iar probele au fost trimise la un laborator european de referinţă. Rezultatele vor fi disponibile săptămâna viitoare. Lotul cu data expirării 20 septembrie a fost fabricat recent ÅŸi nu are nici o legătură cu alerta europeană’, a precizat pentru Rompres Milena Nedelcu, director la Danone.
Conform companiei, Danone nu utilizează în mod direct gumă de guar. Acest ingredient al unor preparate de fructe fabricate în Cehia şi utilizate în unele iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regăseşte în cantităţi foarte mici (0,02 g într-un pahar de 125 g).
În prezent, în Europa, instituţiile însărcinate cu siguranţa alimentului efectuează investigaţii în legătură cu alerta europeană privind prezenţa unei contaminări cu dioxină în gumă guar provenind din India. După primele două valuri de investigaţii, efectuate în Elveţia (firma distribuitoare de guar) şi Cehia (unde se produc unele preparate din fructe ce conţin gumă guar), al treilea val a cuprins numeroase ţări europene, între care şi România.
În acord cu recomandările Comisiei Europene, imediat ce alerta europeană a fost lansată, Danone a luat măsuri pentru oprirea utilizării preparatelor de fructe conţinînd guar suspect şi pentru analiza în laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise.
În data de 14 august, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, referitoare la prezenţa gumei de guar, posibil contaminată cu dioxină, în iaurturi cu fructe. Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au retras de pe piaţă toate loturile de produse suspicionte a fi contaminate şi au dispus sechestrarea acestora. Din loturile suspicionate a fi contaminate, au fost prelevate probe care au fost deja trimise Laboratorului Comunitar de Referinţă, pentru a fi analizate.
Aditivul alimentar industrial E412, produs şi exportat în special în Franţa, de societatea elveţiană Unipektin, a fost contaminat cu pentachlorophenol (dioxină) şi va fi retras de pe piaţă, a anunţat, la sfârşitul lunii iulie, Oficiul Federal Elveţian al Sănătăţii Publice (OFSP). E412, denumit şi răşină de guar, este produs în principal în India şi în Pakistan. Furnizorul materiei prime contaminate este societatea indiană Glycols Limited. Derivat din seminţe de Cyamoposis tetragonolobus, poate reduce nivelul de colesterol. Pentachlorophenol este utilizat, în special în producţia de erbicide şi insecticide.
Rezultatele diverselor studii au evidenţiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxină asupra sănătăţii omului. Principalul pericol îl reprezintă riscul cancerigen la adulţi. Studiile au arătat că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate creşte considerabil riscul de cancer. Un alt organ afectat de aceste substanţe este ficatul, dar intensitatea reacţiilor la acest nivel este moderata.ROMPRES
SI BINE-NTELES CONCURENTA NU DOARME,SAU ZVONUL
CU IMBRACAMINTEA DE COTON A CHINEZILOR.LUMEA POARTA COTON DECAND CIND S-A INVENTAT PROSTITUTIA SI ACUM A DEVENIT
CANCERIGEN CAND(ATENTIE) CHINEZII AU CAM LUAT TOATE PITELE.HAI SA FIM SERIOSI.