Poliţiştii comunitari din municipiul Sibiu au amendat patru tineri, aflaţi în stare de ebrietate, care au distrus două din cele mai frumoase statui amplasate în acest an dedicat Capitalei Culturale Europene, transmite corespondentul ROMPRES.
Doi dintre cei patru tineri prinşi au aruncat de la etajul unei clădiri statuia reprezentându-l pe Hermann Menestrel, după ce i-au furat acestuia flautul. Cei care au distrus statuia s-au ales cu amenzi de 1.000 de lei. Acum, statuia lui Hermann Menestrel zace la subsolul fostei primării din Sibiu, cu mâinile rupte şi foarte multe fisuri. Statuia lui Hermann Menestrel era amplasată în faţa Turnului Dulgherilor, în dreptul pintenului de zidărie al drumului de strajă din vecinătatea Filarmonicii din Sibiu. Însoţit de flautul său, Hermann Menestrel a fost simbolul dezvoltării artelor spectacolului din Sibiu.
Pentru reparaţia celor opt statui reprezentându-l pe Hermann este nevoie de 4.000 de lei.
„Nu mai avem resurse pentru a acoperi reparaÅ£iile la cele două statui. Primăria ne-a ajutat cât s-a putut, lucrările pentru salvarea lor costă 4.000 de lei. Am fi absolut recunoscători dacă s-ar oferi un sponsor să ne ajute”, a declarat pentru ROMPRES Monica Loteanu, reprezentanta FundaÅ£iei Culturale Inforom, cea care a derulat acest proiect al amplasării statuilor lui Hermann.
Ultima „victimă” a vandalilor a fost chiar Hermann, miliÅ£ianul oraÅŸului, una dintre cele mai păzite statui din Sibiu. Cei care i-au furat sabia lui Hermann se pare că sunt pasionaÅ£i de astfel de accesorii. Toate statuile lui Hermann care au avut săbii au fost vandalizate, săbiile fiind rupte sau furate. Unei alte statui i s-a furat cartea, iar în cazul a opt dintre ele, niciun deget nu a rămas intact.
Poliţia comunitară susţine că unii sibieni şi turişti care ies din barurile din centrul istoric încearcă să plece la bere chiar cu Hermann berarul. Aflat pe Podul Minciunilor din Sibiu, în faţa multor terase şi crame, Hermann berarul, din secolul XVII, abia se mai ţine pe picioare, după ce tot mai mulţi consumatori de bere încearcă să îl ia şi pe el la distracţie. Personajul Hermann berar ilustrează nu numai breasla cârciumarilor, dar şi activităţile legate de negustorie, de târguri, foarte dinamice în cetate.
Cele nouă statui ale lui Hermann din Sibiu, înfăţişându-l pe legendarul personaj care ar fi întemeiat oraşul, ar putea rămâne în Capitala Culturală Europeană şi după 2007, dar numai dacă sunt reparate şi amplasate în curtea interioară a primăriei.
„Noi ne-am oferit să le lăsăm în Sibiu anul viitor. Cele care sunt în bună stare ar putea fi amplasate în curtea interioară la primăria nouă. IniÅ£ial am dorit să le punem într-un parc de distracÅ£ie pentru tineri ÅŸi copii, dar acum nu ni se mai pare aÅŸa de bună această idee”, a mai precizat Monica Lotean.
Singura statuie care a rămas neatinsă de vandali este cea a lui Hermann tămăduitorul, aceasta fiind amplasată în faţa Muzeului de Istorie a Farmaciei.
ROMPRES