Ieftinirea cu 15% a medicamentelor de import, începând cu data de 1 noiembrie, este doar o rezultantă generală, dar nu înseamnă ieftinirea fiecărui produs în parte cu acest procent, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Adrian Careţu.
PreÅŸedintele AsociaÅ£iei Producătorilor InternaÅ£ionali de Medicamente dr. Adrian CareÅ£u a precizat, pentru NewsIn, că vor exista medicamente la care preÅ£ul va creÅŸte, iar altele la care preÅ£ul va scădea, ÅŸi doar la modul general, medicamentele se vor ieftini cu 15%, începând cu 1 noiembrie. „Bolnavii trebuie să ÅŸtie că dacă acum îşi cumpără aspirina cu un preÅ£, din noiembrie nu e obligatoriu să ÅŸi-l cumpere la un preÅ£ cu 15% mai mic”, a spus CareÅ£u. El a explicat că acest aspect Å£ine de adaosul comercial la farmacie care poate fi mai mic decât 24%, adică cel stabilit de Ministerul Sănătăţii ca adaos maxim.
Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, la rândul său, vineri, într-o conferinţă de presă că este posibil chiar ca preţul la unele medicamente să crească, însă despre acest lucru va da detalii după data de 1 octombrie când se vor recalcula preţurile la medicamente.
Adrian Careţu a adăugat că scăderea cu 15% a preţului la medicamente a fost calculată la un anumit curs valutar, dar dacă leul va continua să se aprecieze, scăderea preţurilor va fi mai mare decât acest procent.
Åžeful AsociaÅ£iei Producătorilor InternaÅ£ionali de Medicamente din România a subliniat că producătorii de medicamente sunt cei care vor suporta cel mai mare procent din scăderea cu 15% a preÅ£ului la medicamente începând cu data de 1 noiembrie. „Am făcut acest efort pentru a creÅŸte accesul bolnavilor la medicamente, dar aÅŸteptăm ca ÅŸi autorităţile să facă un efort similar ÅŸi să crească procentul de compensare a medicamentelor sau fondurile pentru compensarea acestora”, a spus CareÅ£u. ÃŽn opinia sa, fondurile alocate de Guvern pentru sănătate ar trebui să ajungă în 2008 la 6% din produsul intern brut PIB, pentru ca toate cheltuielile din sănătate să fie acoperite ÅŸi serviciile să fie performante.
CareÅ£u a explicat că preÅ£urile pe care le vor practica producătorii internaÅ£ionali de medicamente în România vor fi la cel mai mic nivel posibil. „Dacă preÅ£ul ar fi fost mai mic la producător decât va fi din noiembrie, atunci ar fi început imporurile paralele, adică firme din alte ţări europene, Germania, Anglia, ar fi cumpărat de aici medicamente ÅŸi le-ar fi vândut în ţările lor, iar bolnavii din România ar fi rămas fără medicamente”, crede CareÅ£u.
Potrivit ordinului aprobat, vineri, de ministrul Eugen Nicolăescu, pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, preţul medicamentelor de import se va stabili prin comparaţie cu preţul aceluiaşi medicament de uz uman înregistrat în 12 ţări europene: Republica Cehă, Republica Bulgaria, Republica Ungară, Republica Elenă, Republica Slovacă, Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Italiană, Danemarca, Germania, Anglia, Elveţia.
În plus, ordinul stabileşte adaosul comercial pentru medicamentele de uz uman la maximum 24% incluzând ambalajul de conservare şi transport şi un adaos maxim de distribuţie de 14% calculat asupra preţului de producător.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunÅ£at, joi, că de la 1 noiembrie 2007 preÅ£ul medicamentelor de import va fi redus cu 15 la sută. AcelaÅŸi anunÅ£ a mai fost făcut de ministrul Eugen Nicolăescu ÅŸi în urmă cu aproximativ o lună, la Sibiu când a spus că medicamentele eliberate de farmacii se vor ieftini cu 15 la sută din toamnă, ca rezultat al aplicării unui ordin ministerial ce va intra în vigoare la 1 septembrie, introducând o nouă modalitate de stabilire a preÅ£urilor. Ministrul a explicat că se vor utiliza cumulat trei metode de reducere a preÅ£ului. „Azi se calculează preÅ£urile la medicamente luându-se preÅ£ul cel mai mic practicat în trei state din Uniunea Europeană. Vom lua în calcul, pe viitor, cel mai mic preÅ£ din 12 state ale Uniunii Europene. Potrivit estimărilor noastre, la costurile din 2006, astfel am avea o reducere cu 12 la sută la toate medicamentele”, a explicat ministrul. Nicolăescu a arătat că vor fi reduse, tot prin ordin, adaosurile practicate de distribuitori (de la 16% la 12%) ÅŸi de farmacii (de la 24 % la 20% ). „Toate aceste măsuri ar urma să însemne o reducere medie a preÅ£urilor la medicamente de 15 la sută”, a precizat la acel moment ministrul.
Totuşi, după negocierile între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai farmaciştilor, distribuitorilor şi producătorilor de medicamente, adaosurile mai mici fixate iniţial de Minister şi anunţate de ministrul Nicolăescu la Sibiu au fost modificate. Astfel, în noua variantă adaosul la distribuitor scade de la 16% la 14%, în timp ce adaosul la farmacii a rămas tot de 24% deşi se dorea micşorarea lui la 20%.
NewsIn