Cei care efectuează apeluri false la 112 s-ar putea trezi cu telefonul blocat

In prezent serviciul pentru apeluri de urgenta 112 se confrunta cu o situatie de criza, 90% dintre apelurile preluate fiind false, acest fenomen punnd in pericol viata persoanelor cu probleme reale de sanatate.

Situatia a fost prezentata în cadrul unei intalniri intre reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si ai Ministerului Sanatatii Publice

Potrivit unei situatii a Serviciului de telecomunicatii Speciale (STS), in anul 2006, numarul de urgente 112 a nregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false. Pna la sfrsitul lunii iulie 2007 au fost deja nregistrate peste 16 milioane de astfel de apeluri, majoritatea lor fiind efectuate de pe cartele prepaid, unde apelantul este aproape imposibil de identificat. Cu aceste cifre, Romnia se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana din punctul de vedere al apelurilor false.

Participantii la intlnire au cazut de acord cu privire la faptul ca aplicarea de amenzi, singura solutie existenta deocamdata impotriva celor care abuzeaza de 112, este ineficienta.

Orientndu-se dupa solutii adoptate in alte state europene si chiar in SUA, cei prezenti au ajuns la concluzia ca trebuie gasite de urgenta solutii tehnice de blocare a apelurilor false catre 112.

De exemplu, in Finlanda, operatorul de telefonie mobila poate bloca terminalul apelantului timp de o zi, timp in care acesta nu poate folosi telefonul mobil dect pentru serviciul de urgente. Scotland Yard a procedat la ceea ce se cheama .SMS bombardment., operatiune care blocheaza, de asemenea, telefonul celui care abuzeaza de serviciul 112.

La intâlnirea care a avut loc la sediul MCTI au participat, alaturi de secretarul de stat pentru Comunicatii, Constantin Teodorescu, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Publice, Raed Arafat, precum si reprezentanti ai STS si ai operatorilor de telefonie fixa si mobila.

Adauga un comentariu

*