La povesti cu bãdita Mãric

Un motan se pisiceste pisicos la acordeon…doi tinerei nãzdrãvani se inghesuie dolofani pe un cal murg…un cocos, ca o flacãrã intetitã, ciuguleste vopselurile de pe panza coloratã…

O invãlmãsealã armonioasã de culori ne copleseste. Suntem in atelierul bãditei Ioan Mãric. Tablourile de pe pereti, in culorile bogate ale toamnei, creeazã atmosfera unui loc plin de cãldurã. De altfel, suntem poftiti in sufragerie, la o cafea prietenoasã si caldã. Si la multe povesti. Florile din balcon isi ciulesc bine frunzele, sã audã si ele ce discutãm. Au uitat de mirosul de diluant sau de uleiuri care rãzbate din panzele artistului. La masa de lucru de pe balcon stã in asteptare un tablou. “De-abia este inceput”, ne spune. Florile strambã din nas la mirosul de diluant, “dimineata cand intru in balcon sã dau bunã dimineata la flori, le mai gãsesc cu frunzele stranse, nu le place mirosul”…sau poate “le e fricã sã nu le mãnance vreun cal, vreo matã sau vacã din tablou”…

Cu sufletul la locul copilãriei

Dar florile se bucurã dimineata de rãcoare si de vocea grãdinarului care le dã binete. Tot asa cum se bucurã si de cucurig-ul cocosului din tablou, si chiar si de cel din…telefonul mobil al artistului. Asa aflãm cã lait-motivul cocosului, care apare in multe tablouri, exprimã viata si libertatea copilãriei. Ioan Maric este de doi ani membru al A.C.A.R Strasbourg si este pentru prima datã cand un pictor naiv primeste o plachetã de recunoastere pentru promovarea artei naïve inspirate din viata satului (in luna iunie a acestui an). Ioan Mãric s-a nãscut si a crescut la Luncani, si in picturile sale mereu se intoarce in satul sãu, in locul copilãriei. “Grãdinita am fãcut-o la Luncani: la grupa micã, am fãcut orãtãniile prin ogradã, la grupa mare, am fãcut vacile pe islaz”, povesteste hatru artistul. “Mereu mã reintorc cu sufletul in satul meu, la locul copilãriei, cu obiceiurile si traditiile sale. Acum, odatã cu transformãrile care s-au simtit in special dupã ’90, nu mai este cum erau inainte. Obiceiurile erau cu totul aparte si trãiam momentele respective, abia asteptam iarna sã merg cu colindul sã le urez gospodarilor sãnãtate, fericire, belsug. in orice colindã trebuie sã-I urezi gospodãriei unde te duci toate cele bune, rod bogat, copii frumosi, sãnãtosi”.

Primele tablouri…

Ascultãm nostalgici povestile bãditei Mãric, care trec din una in alta, de ti-e drag sã tot asculti. Florile din balcon, furate si ele de firul epic, tresar cand aud cã sunt pomenite strãbunicele lor: “Bunicul, sã-i fie tãrana usoarã, era fierar, fãcea cãrute, si mã punea sã pictez pe ele flori, lalele, bujori, cum era atunci”…

Pictorul naiv Ioan Mãric s-a nãscut in satul Luncani, judetul Bacãu, si a absolvit Scoala de Arte si Meserii – trei ani picturã, trei ani graficã – la clasa profesorului Ilie Boca; a urmatLiceul de Arte Plastice, clasa profesorului Gheorghe Velea. “La Scoala Profesionalã am fãcut mecanica- tractoare – panã in armatã, cand am fost instructor sportive”, povesteste acesta. Dacã rãmanea in agriculturã, “bãdita Mãric” nu mai ajungea pictor, insã cand a plecat in armatã a zis inspirat de destin “adio, tractor, la tine nu mã mai intorc”.
Expozitii personale: 70. Expozitii colective: 370.
Expozitii in tarã si strãinãtate (in peste 20 de tãri de pe toate continentele).
Premii: 1969 – premiul III – Salonul International de Artã Naivã Bucuresti
15 premii internationale – Medalia de aur Lugano 19 74,Milano, Venetia – 1973 sI Viaregal – 1976.
Placheta Salonului de Artã Naivã Botosani (1979-1989)
Medalia de bronz – Argint- Aur
35 premii sI titlul de laureat 1970-2006, la Festivalul National de Artã Naivã – Trofelul sI Marele Premiu Botosani 1990
Premiul Special al UAP 1991
Premiul I Salonul International Bucuresti, 1999, 2003, 2005
Premiul Fundatiei “FIRST” Timisoara – 1999
Diploma de onoare Bacãu 2000, 2002
Diploma de excelentã F.I.C.A “I. G. Destelnica”- 2000
Premiul Salonului de Primãvarã al Artei Naïve – 2001, 2003
Diploma de Excelentã Mãrgineni- 2003, 2004
Diploma de Onoare a Muzeului de Istorie “Iulian Antonescu” 2003
Premiul I – Salonul de Artã Naivã “Dunãrea de Jos” – 2004, 2006, Cluj Napoca 2004
Diploma de Excelentã Salonul de Primãvarã al Artei Naïve 2004
Diploma de onoare Salonul de Primãvarã al Artei Naïve 2002
Diploma de Excelentã Muzeul Satului “Dumitru Gusti” – 2005
Diploma de Excelentã Prefectura Judetului Bacãu
Diplome deonoare 1984-2004, Alba Iulia, 1 decembrie

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*