Marea majoritate a scolilor din judetul Bacau nu au paznici. În astfel de conditii, siguranta copiilor aflati în incinta unitãtii sau a bunurilor existente rãmane în grija elevului sau profesorului de serviciu pe scoalã, sau a femeilor care se ocupã de curãtenie.
Reprezentantii ISJ Bacau sunt de acord ca nu aceasta este solutia, dar nu se feresc sa arunce vina pe Primarii. Problemele legate de paza unitãtilor de învãtãmant au fost luate în discutie în repetate randuri, însã nu s-a fãcut mare lucru pentru îmbunãtãtirea situatiei. {i ministrul de interne a tras un semnal de alarmã asupra acestei probleme. In special la orase, s-a mizat mai mult pe colaborarea cu jandarmii.
Da, jandarmii asigura un fel de paza, dar din strada, si numai printr-o simpla patrulare, iar de intervenit o fac doar atunci cand sunt solicitati. Pe motiv cã primãriile nu dispun de fonduri, doar cateva unitãti au pazã proprie, iar în mediul rural mici nu se poate discuta de paznici de vreme ce aproape toate scolie nu sunt împrejmuite!
Calculatoarele, atractia hotilor!
Problemele legate de paza unitãtilor de învãtãmant trebuie tratate cu seriozitate, mai ales cã aproape toate scolile au fost dotate cu calculatoare si altã aparaturã, iar acest lucru constituie inca o atractie pentru hoti. In mediul urban, principalele probleme care apar la scoli, agresiune, taxã de protectie etc., se leagã de prezenta persoanelor strãine în unitatile de invatamant. Surprinzator, dar in mediul rural nu prea s-au înregistrat probleme legate de violentã sau nesiguranta elevilor.
Insa asigurarea pazei si împrejmuirea sunt principalele probleme ale scolilor din sate sau comune. Pentru a preintampina eventualele spargeri si furturi de aparatura electronica, directorii de scoli, de cele mai multe ori sprijiniti si de primari, au montat la geamuri sau la usi gratii metalice.
Primãrii impotente
Primãriile nu se înghesuie sã aloce fonduri pentru paza scolilor. Existã mai multe scoli în renovare sau constructie si se sperã cã, odatã cu aceste lucrãri, se va face si împrejmuirea unitãtilor. În ceea ce priveste paza, sunt mari probleme, pentru cã nu exista posturi alocate. Pentru paza continuã ar trebui angajate cel putin trei persoane pe post de paznic la fiecare scoalã, ceea ce presupune costuri ridicate.
Acesta este si motivul invocat de aproape toti primarii cu care s-a discutat. La Corbasca nu exista paznici la spcoli. „Inspectoratul scolar nu are in statutul de functiuni al scolilor si un post de paznic, asa ca tot femeile de serviciu fac acest lucru, bineinteles ca numai in timpul orelor de program. Ce se intampla dupa aceaa…”, spune Iorgu Puscasu, primarul comunei Corbasca. Aceeasi situatie la Horgesti, unde paza scolilor este asigurata de oamenii de serviciu.
„Nici n-a fost alocata vreo suma de la buget pentru acest lucru, poate dupa rectificarea de buget, bineinteles daca se va lua masura infiintarii unui asemenea post”, vine raspunsul. Situatie identica la Solont, la Magura, la Garleni, aproape in tot judetul. Doar la Buhusi, primarul Ionel Turcea ne-a garantat ca a asigurat paza unitatilor de invatamant. Cu o floare insa…
Inspector general de oras!
„Am solicitat directorilor de scoli sa faca o lista cu necesarul de paznici din scoli. Sunt in lucru aceste date privind paza, igienizarea, autorizatiile sanitare etc. Paznicul intra in personalul auxiliar al scolii. Aspectul pazei variaza de la caz la caz.
Daca scoala este mare, exemplu, Colegiul „Economic”, pe langa paznic exista sistem video si sistem electronic, pe baza de cartela. Alte licee cu sisteme video sunt Colegiile „Vranceanu”, „Ferdinand”, „Saligny”, in special unitatile de invatamant mai mari si cu posibilitati financiare, pentru ca n-au avut fonduri speciale pentru astfel de aparatura. Pe langa paznic si aparatura, intre Inspectoratul Scolar, Politie, Jandarmerie si Primarie exista un protocol de colaborare la nivel de institutii reprezentative. Apoi, fiecare dintre aceste institutii incheie protocoale cu scolile.
Atentia noastra in principal s-a concentrat pe acele unitati scolare cu probleme, cele mari sau cele de la periferia orasului”, a declarat Ovidiu Cojocaru, inspector scolar general. Niciun cuvant insa despre scolile din mediul rural, de parca Ovidiu Cojocaru ar fi inspector general de oras, cum erau categorisiti odinioara profesorii, „de oras” si „de tara”!
Nicolae TURCU
Aida PULPAN