Din 20 octombrie 2007, medicii, dentistii, farmacistii, asistentii medicali generalisti, moasele, veterinarii si architectii din UE isi vor putea practica meseria pe intreg terioriul Uniunii fara sa aiba nevoie de alte echivalari profesionale. O directiva europeana ca va di transpusa in legislatia tuturor membrilor UE stabileste si conditiile in care pot profesa cei calificati in alte meserii.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat, luni, citat de NewsIn, ca Directiva 36/2005, privind recunoasterea calificarilor profesionale, trebuie transpusa in legislatia tuturor statele membre pana la data de 20 octombrie 2007.
Potrivit actului normativ, cetatenii europeni care doresc sa isi exercite profesia pentru care au obtinut o diploma in tara de origine o pot face fara a avea nevoie de alte evaluari, daca profesia beneficiaza de sistemul general de recunoastere.
De acest sistem beneficiaza, in acest moment, sapte profesii: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si architect.
Potrivit Directivei UE privind recunoasterea calificarilor profesionale, cetatenii europeni care practica aceste meserii pot sa munceasca in alte state decat cel in care au obtinut calificarea profesionala in aceleasi conditii ca si in statul de origine.
Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea sa testeze calificarea solicitantului si pot sa propuna fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunostintelor.
Noua legislatie introduce si conceptul de „platforma comuna”, care reprezinta un set de criterii legate de calificarile profesionale, care pot fi propuse Comisiei Europene de catre organizatiile profesionale pentru eliminarea diferentelor de formare intr-o anumita profesie.
In cazul in care platforma comuna ar fi introdusa, diploma obtinuta in oricare stat membru ar fi recunoscuta si in celelalte state ale Uniunii Europene.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene a explicat, insa, ca adoptarea unei asemenea masurii nu este deocamdata posiila, deoarece necesita armonizarea programelor scolare, proces in care trebuie implicate si ministerele educatiei.
Ciocanea a mai precizat ca in Romania, transpunerea elementelor noi din Directiva 36 se afla in curs de avizare la ministere, prin modificarea si completarea legii 200/2004, privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.
HotNews.ro