Nu mai puţin de 3.000 de înalţi delegaţi, 3.500 de jurnalişti şi aproximativ 7.000 de militari, forţe de securitate şi de poliţie vor fi implicate în summit-ul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care va avea loc, în zilele de 2-4 aprilie 2008, la Bucureşti, în centrul de conferinţe al Palatului Parlamentului.
Potrivit coordonatorului grupului de lucru pentru organizarea evenimentului, subsecretarul de stat Victor Micula, summit-ul din capitala României va fi cel mai mare din istoria NATO, având în vedere că, pe lângă cele 26 state membre ale Alianţei, vor participa toate cele 23 de ţări care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.
Partea română se află, în această săptămână, în faţa celei de a şase runde de negocieri cu reprezentanţii secretariatului Consiliului Nord-Atlantic, conduşi de secretarul Consiliului, Berndt A. Coetze, urmând ca vineri să fie încheiat Memorandumul pentru organizarea summit-ului. Subsecretarul de stat Victor Micula a declarat, pentru ROMPRES, că Memorandumul a fost negociat pe mai multe capitole: centrul de conferinţe, presă, securitate şi protecţie, transport, IT şi comunicaţii, diplomaţie publică.
La Bucureşti sunt aşteptaţi în jur de 3.000 de înalţi delegaţi ai ţărilor participante, iar pentru aceştia s-a estimat un necesar de 2.800 de camere în hoteluri de 4 şi 5 stele. Ambiţia părţii române este însă de a trimite Bruxelles-ului o ofertă de 3.800 de camere, ţinând cont că până şi cei mai înalţi demnitari, precum preşedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown, vor sta la hotel.
Pentru transportul unor astfel de delegaţii, au fost alcătuite trei itinerarii între Aeroportul Otopeni şi Palatul Parlamentului, ca alternative de transport. În ziua sosirii, responsabilii cu securitatea vor opta pentru una dintre rute.
Lucrările summit-ului NATO de la Bucureşti vor fi reflectate de 3.000-3.500 de ziarişti, dintre care 40% vor fi redactori, iar 60% tehnicieni. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presă, iar aici vor fi amenajate 13 săli pentru conferinţe de presă, două studiouri de televiziune şi două studiouri de radio. Ziariştii vor avea la dispoziţie 1.300 de staţii de lucru individuale, prevăzute cu internet şi linie telefonică, 60 de staţii de editare video şi 30 de staţii de editare audio, 15 locuri pentru stand-up în interior şi 5 în afară, urmând ca discursurile inaugurale să fie urmărite într-un circuit închis de televiziune.
Securitatea participanţilor la summit va fi asigurată de 5.000 de militari, 1.500 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază şi de 400 de poliţişti. Pe lângă aceste forţe implicate direct în asigurarea securităţii, forţele de poliţie îşi vor spori activităţile de supraveghere în toată Capitala.
În privinţa telecomunicaţiilor, organizatorii au discutat cu companiile de telefonie mobilă pentru a asigura infrastructura necesare, ţinând cont că se aşteaptă ca în zilele summit-ului în jur de 1.000 de persoane să vorbească în acelaşi timp la telefonul mobil.
Organizatorii vor instrui în jur de 180 de studenţi ai Academiei Militare sau SRI, vorbitori de engleză şi/sau franceză, pentru a fi ofiţeri de legătură pentru delegaţiile participante.
A fost lansat şi un concurs pentru logo-ul viitorului summit, pentru care s-au primit creaţii din toate colţurile lumii. Dintre schiţele înaintate vor fi selectate 5 şi vor fi trimise la secretariatul NATO de la Bruxelles pentru a fi ales câştigătorul. Cei cinci finalişti vor fi premiaţi cu câte 1.500 lei, iar câştigătorul cu 2.500 lei.
Cu o zi înaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizaţii neguvernamentale şi personalităţi ale scenei politice internaţionale.
Abia după încheierea Memorandumului pentru organizarea summit-ului şi, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie, va putea fi propus Guvernului un buget total, pentru ca apoi să fie demarate achiziţiile necesare, a precizat Victor Micula.
Având în vedere că summit-uri comparabile cu cel de la Bucureşti, precum cel de la Praga, din 2002, sau cel de la Istanbul, din 2004, au costat 26,5 milioane, respectiv 30,35 milioane de euro, pentru evenimentul din capitala României va trebui să se ia în calcul astfel de sume.
Victor Micula a subliniat însă că organizarea Sommet-ului Francofoniei în 2006 s-a dovedit extrem de utilă pentru România, atât din punct de vedere al organizării, dar şi al infrastructurii, deoarece o parte a acesteia din urmă va fi utilizată şi pentru summit-ul NATO.
„Desemnarea României, un membru relativ recent al NATO, pentru organizarea unui astfel de eveniment, este o dovadă a recunoaÅŸterii contribuÅ£iei noastre la operaÅ£iunile NATO”, a conchis subsecretarul de stat Victor Micula, care a apreciat că organizarea la BucureÅŸti a summit-ului va permite o abordare mai detaliată a importanÅ£ei strategice a Balcanilor de Vest sau a zonei Mării Negre. ROMPRES