Tudor Chiuariu: scopul DNA este acela de a ÅŸantaja oamenii politici prin aceste dosare

Tudor Chiuariu a explicat faptul că DNA a devenit un instrument în lupta politică, lucru grav şi prin urmare opinia publică trebuie informată corect.

Implicarea în lupta politică a DNA se petrece în 2 moduri: pe de o parte DNA deschide dosare ale unor oameni politici fără să existe faptele penale, după care renunţă la instrumentarea lor, scopul DNA fiind acela de a şantaja oamenii politici prin aceste dosare.

Pe de altă parte, DNA închide anumite dosare în care există elemente de fapte penale pentru a proteja oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora.

Pentru a-ÅŸi susÅ£ine afirmaÅ£iile Chiuariu a dat câteva exemple. La 7 martie 2007, la DNA a fost înregistrată o plângere anonimă pe baza unui articol publicat într-un cotidian central la 26 februarie cu titlul „Moralistul Voiculescu: tun de 40 milioane euro în afacerea Institutului de cercetări alimentare”. Chiuariu este deranjat de faptul că DNA nu a vrut să verifice o informaÅ£ie din acel articol care făcea referire la „îngroparea dosarului la Parchet”.

„Dacă ar fi verificat, atunci am fi aflat că un dosar cu acelaÅŸi obiect se soluÅ£ionase deja de către Parchetul de pe lângă ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi CasaÅ£ie. DNA va trebui să explice de ce mai cercetează o cauză în care procurorul s-a pronunÅ£at deja, în sensul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”, a declara Tudor Chiuariu.

De asemenea, acesta a atras atenţia că în 9 din cele 25 de dosare aflate în preinstrumentare la procurorul Ţuluş, inspecţia judiciară a constatat întârzieri în efectuarea cercetărilor. Într-unul din cele 9 dosare, faptele cercetate fac referire la conduita liderului UDMR, Marko Bela, care în anul 2005 ar fi încasat drepturi de autor în valoare de 90000 RON şi 16.000 Ft fără să publice creaţiile literare promise existând indicii că banii provin din investiţii în afara ţării.

„Dacă procurorul Å¢uluÅŸ a avut motive întemeiate să deschidă acest dosar de ce nu face cercetări?”

La 18 aprilie 2007, a fost primită prin mail sesizare Grupului de Investigaţii Politice, formulată prin preşedintele Mugur Ciuvică ce făcea referire la afacerile imobiliare ale grupului NIRO. Prin acel mail, se solicita DNA să se autosesizeze în cazul afacerii Centrul Rezidenţial Parc şi împotriva fostului ministru Vasile Blaga şi a altor două persoane dintre care şi repreznetantul firmei NIRO. Chiuariu a atras atenţia asupra faptului că deşi DNA cunoştea datele de identificare ale persoanei care a trimis mailul sesizarea a fost trecuta la categoria anonim. Totodată, deşi sesizarea viza mai multe persoane doar reprezentantul firmei NIRO a fost luat în vizor de către Parchet. Într-un final, dosarul a fost soluţionat prin NUP.

Adauga un comentariu

*