Onestenii si bacauanii au zburat bine la flugtag

Trei bacauani si doi onesteni au reprezentat cu bine judetul Bacau la cea de-a doua editie a concursului national de flugtag, desfasurat la Bucuresti, unde s-au clasat pe un onorant loc 7, din 40 de echipe, venite din toata tara.

bacau-_005.jpgDesi numarul bacauanilor din echipa a fost mai mare decat al onestenilor, echipajul a figurat in concurs ca fiind din partea municipiului Onesti, sub numele de “High in the sky”. Pe scurt, flugtagul este o competitie cu aparate de zbor fara motor, propulsate doar prin forta fizica a echipajului, de pe o rampa aflata deasupra unei ape. Departajarea concurentilor se face pe baza unor punctaje acordate pentru originalitatea ambarcatiunilor, de catre un juriu special, pentru distanta parcursa in zbor, masurata cu aparate electronice de mare precizie, si pentru aplauzele primite din partea spectatorilor, stabilite cu ajutorul unui aplauzometru.

Mesaj antidrog

Echipa din judetul Bacau s-a prezentat in concurs cu un aparat de zbor construit sub forma unei frunze de marijuana, iar mesajul transmis a fost unul antidrog, sub deviza ca “oricat de inalt e zborul, caderea este inevitabila”. Ambarcatiunea, pilotata de Florin Matei, din Onesti, care a fost si liderul echipei, a fost construita in Bacau, in curtea lui Florin Botezatu, un alt membru al echipajului. Aparatul a fost construit din materiale usoare, in special din rigle de lemn acoperite cu panza, care a fost vopsita in verde. Coada frunzei de marijuana a fost in fata, pe directia de zbor, iar aparatul a avut 3 roti, una in fata si doua in spate, precum si un mic catarg de sustinere.

Zbor si aterizare OK

bacau-_000.jpgAmbarcatiunea a fost printre cele mai impresionante aparate din concurs si a primit punctaje maxime pentru originalitatea aparatului, pentru prezentarea echipei pe rampa de lansare si pentru aplauzele spectatorilor. Planarea a fost foarte spectaculoasa, la fel si aterizarea in apa – ne-a povestit pilotul Florin Matei. Aparatul nostru nu s-a rupt la impactul cu apa, asa cum s-a intamplat cu altele, insa distanta parcursa nu a fost prea mare, poate si din cauza faptului ca ambarcatiunea noastra a fost cea mai mare din concurs”. Echipa a aparut pe rampa de lansare invaluita in fum, pe muzica jamaicana si avand costumatii specifice insulelor Caraibe, cu pantaloni, camasi si palarii multicolore.

Pana si porcul a zburat

bacau-_006.jpgMarele premiu al concursului a fost castigat de o echipa din Iasi, cu o ambarcatiune de forma unei gaste, iar printre celelalte aparate haioase au figurat cele cu forma de broasca, tun, pui, pizza, porc, gheata, ba chiar si de WC zburator. Multe dintre aceste aparate s-au dezintegrat chiar si mai inainte de a atinge apa, iar altele s-au dus “ca bolovanu’ la fund”, spre deosebire de ambarcatiunea din judetul Bacau. “De mare senzatie a fost zborul frunzei de marijuana, adusa pe rampa de < > de la Onesti”, se precizeaza intr-un cotidian central, care a apreciat favorabil prestatia echipei din judetul Bacau.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*