Veşti bune pentru lucrătorii din estul continentului: Luxemburgul îşi deschide, până la sfârşitul anului, piaţa muncii pentru lucrătorii provenind din opt dintre noile state membre, iar Germania decide să relaxeze restricţiile impuse la aderarea noilor state, optând pentru restricţii temporare.
Potrivit ministrului adjunct de externe Nicolas Schmit, in Luxemburg, lucratori provenind din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia vor putea opta pentru o slujba fara sa mai aiba nevoie de permis de munca.
„Este vorba de o decizie de principiu luata de guvern”, a declarat Nicolas Schmit la finalul reuniunii Comisiilor de Afaceri Externe si Europene, Aparare, Cooperare si Imigratie a Camerei Deputatilor. In opinia sa, data prevazută initial pentru deschidere, 1 mai 2009, „nu mai este justificata”, avand in vedere ca, de la aderarea celor 10 si pana in prezent, „putini cetateni ai celor opt state au venit sa lucreze in Luxemburg”, cei mai multi in agricultura si turism. Pentru moment, data exacta a intrarii in vigoare a masurii mentionate nu a fost inca anuntata.
Schmidt sustine ca, exista „o anume cerere, mai ales din partea institutiilor financiare, care descopera pietele din aceste tari si au nevoie de mana de lucru familiarizata cu ele”, iar decizia este sprijinita si de faptul ca tarile mentionate vor intra, tot la inceputul lui 2008, in spatial Schengen. „Ar fi paradoxal sa avem circulatie libera in spatiul Schengen fara libera circulatie a lucratorilor”, mai spune ministrul luxemburghez. El aprecieaza ca nu va exista un flux prea mare de lucratori, iar angajarea se va face in baza legislatiei muncii din Marele Ducat si a conditiilor stipulate de aceasta, inclusiv nivelul prevazut pentru salariul minim pe economie. Totodata, Schimidt a facut apel la patronatul luxembourghez „sa dea dovada de un comportament responsabil, pentru ca masura de deschidere a pietei muncii sa se desfasoare in conditii acceptabile pentru toti partenerii sociali”.
Masura nu se aplica cetatenilor din Romania si Bulgaria, care vor trebui sa astepte pana in 2008 sau chiar 2011, pentru a avea aceleasi drepturi.
La randul lor, autoritatile din Germania au decis sa relaxete restrictiile pe piata muncii pentru angajatii calificati din fostele state comuniste care au aderat dupa 2004, inclusiv Romania si Bulgaria. Din cele 15 state vechi ale Uniunii, doar Austria, Belgia, Danemarca, Franta si Germania mai impun restrictii partiale sau totale privind accesul cetatenilor din noile state ale UE. Perioada de tranzitie impusa de Germania pentru lucratorii din est ar urma sa se inchida definitiv in aprilie 2011, insa masurile temporare de restrictie pot fi extinse dincolo de 2009, (ultimul interval de doi ani din perioada impusa prin negocierile de aderare de sapte ani 2+3+2, n.r) doar daca Germania notifica Comisiei decizia sa.
Cele doua masuri au fost salutate de VladimÃr Å pidla, Comisar European pentru munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, care sustine ca, deschiderea pietei fortei de munca pentru tarile nou intrate in UE vor aduce beneficii celor doua tari. El a amintit ca, si in cazul celorlalte tari vechi membre ale UE, care au ridicat restrictiile pentru cele 10-12 tari, efectele au fost pozitive, atat in plan economic, cat si social.