Numărul turiştilor din Statele Unite ale Americii sosiţi în România a crescut de şapte ori, în această vară, faţă de vara anului 2006, România fiind printre ţările Europei în care dolarul american are o putere mare de cumpărare comparativ cu alte ţări, informează AFP.
România a înregistrat cea mai mare creştere a turiştilor americani, în timp ce în Slovacia numărul acestora s-a dublat, în Ungaria a crescut cu 76 la sută, în Croaţia cu 69 la sută iar în Polonia cu 10 la sută.
După întărirea monedei euro faţă de dolar, zlotul polonez, leul, şi forintul a atras mai mulţi turişti din SUA care au descoperit cu pasiune Europa de Est, unde puterea de cumpărare a dolarului este mai mare decât în zona euro.
‘Numărul turiÅŸtilor americani a crescut în acest an pentru că americani vor mai mult pentru banii lor’, a declarat purtătorul de cuvânt al puternicei asociaÅ£ii turistice ÅŸi de automobile americane AAA (American Automobile Association), Mike Pina.
Conform unui sondaj al AAA, în această vară, rezervările turiştilor americani spre Europa de Est a crescut, în medie, cu 55 la sută.
Prin comparaţie, rezervările globale, nu doar a turiştilor din SUA, pentru Europa au scăzut în această vară cu 2,4 la sută.
Până în iulie, creşterea euro faţă de dolar nu a descurajat venirea turiştilor americani în Europa, în general. Rezervările vizitatorilor americani au crescut anualizat, în august, cu 13,2 la sută în Italia, cu 13,5 la sută în Franţa, cu 2,5 la sută în Anglia şi cu 4,6 la sută în Scoţia, a declarat Pina.
Doar Germania a înregistrat o reducere a turiştilor din SUA, numărul acestora scăzând în august cu 7,7 la sută anualizat.
‘Chiar dacă americanii destinaÅ£iile privilegiate ale americanilor continuă a fi FranÅ£a, Italia, Marea Britanie ÅŸi în general Europa de Vest, tot mai mulÅ£i aleg să viziteze ţări unde dolarul are o mai mare putere de cumpărare sau unde e mai puÅ£ină lume’, a indicat într-un comunicat vice-preÅŸedintele AAA Travel, Sandy Hugues.
Aproape 6,5 milioane de americani au călătorit în Europa în prima jumătate a anului, în creştere cu doar unu la sută faţă de perioada similară a anului trecut, a indicat Departamentul Comerţului din SUA.
O scădere accentuată a numărului de turişti din SUA a fost înregistrată în Canada, reducerea fiind de patru la sută, în primele şase luni ale anului. Paritatea dolarului canadian cu cel american, pentru prima oară din anul 1976 a fost, se pare, principala cauză.
Pe de altă parte, dinspre Europa spre SUA, moneda euro puternică a accelerat creşterea vizitatorilor europeni, fără a se depăşi însă nivelul dinainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Problemele cu viza, măsurile de securitate şi imaginea proastă de care suferă SUA în acest sens nu a putut fi compensată de nivelurile record ale euro faţă de dolar.
Marţi seară, moneda euro era cotată la valoarea de 1,4137 dolari, în creştere comparativ cu valoarea de 1,4087 dolari valoarea înregistrată luni seară, aceste nivele ale monedei europene fiind cele mai ridicate de la lansarea euro din anul 1999. ROMPRES