MoÅ£iunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Tăriceanu a fost citită în plenul camerelor reunite ale Parlamentului. Documentul – semnat de 140 de senatori ÅŸi deputaÅ£i social-democraÅ£i – a fost depus luni de liderii formaÅ£iunii ÅŸi urmează să fie supus la vot miercurea viitoare. Membrii Guvernului, în frunte cu primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, au fost prezenÅ£i la citirea în plenul Parlamentului a moÅ£iunii de cenzură. MoÅ£iunea SfârÅŸitul guvernării de dreapta†susÅ£ine că guvernarea liberală a fost incompetentă ÅŸi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României.
Premierul Tăriceanu a refuzat să comenteze moţiunea PSD, la finalul prezentării sale în Parlament. În schimb, Mircea Geoană a spus că social-democraţii reprezintă voturile a 4 milioane de români iar sensul moţiunii este foarte simplu: acela de a îndeplini promisiunile făcute românilor, nu un instrument de şantaj pentru accederea la guvernare, cum crede Tăriceanu.
„Criza politică profundă în care ne găsim astăzi este rezultatul incompetenÅ£ei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile. Pensionarii au reale probleme să supravieÅ£uiască, agricultorii încă nu ÅŸi-au revenit după crizele datorate secetei ÅŸi inundaÅ£iilor, profesorii ÅŸi cadrele medicale au în continuare salarii care nu le asigură un trai decent, ÅŸcolile ÅŸi spitalele sunt într-o stare de degradare, tinerii nu au cum să-ÅŸi cumpere o casă ÅŸi fug din Å£ară. După 7 ani de creÅŸtere economică, familiile cu venituri reduse nu resimt în propriile lor case această bunăstareâ€, a spus socia-democratul Cristian Diaconescu.
PSD le cere parlamentarilor să opteze între demiterea actualului executiv ÅŸi o nouă formulă de guvernare. ÃŽn textul moÅ£iunii, social-democraÅ£ii se prezintă ca singurul partid responsabil. „PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaÅ£ia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaÅ£iei ÅŸi senzaÅ£iei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi ÅŸi mediului internaÅ£ional”.
Sistemul de învăţământ românesc deviază puternic de la proiecÅ£ia modelului european, potrivit PSD, iar Ministerul Sănătăţii este cel mai bolnav organism public din România. Una dintre acuzele aduse guvernului de către social-democraÅ£i este legată de pensii. „Doar insistenÅ£a parlamentarilor PSD a făcut ca actuala creÅŸtere a pensiilor să fie votată în Parlament. Pentru a reuÅŸi acest lucru, PSD a trebuit să înfrângă atât rezistenÅ£a premierului Tăriceanu, cât ÅŸi pe cea a preÅŸedintelui Traian Băsescu”.
SituaÅ£ia din agricultură, restituirea proprietăţilor, starea drumurilor ÅŸi justiÅ£ia sunt alte capitole vizate de moÅ£iunea de cenzură. Politica externă e, de asemenea, amendată de social-democraÅ£i. „RelaÅ£iile cu toÅ£i vecinii sunt proaste sau, în cel mai bun caz reci, ceea ce marchează eÅŸecul diplomaÅ£iei guvernamentale româneÅŸti din această perioadă ÅŸi deopotrivă eÅŸecul diplomaÅ£iei personalizate a lui Traian Băsescu”.